Destination marketing: An example of Alanya as a 'Student town'
Destinasyon pazarlaması: Öğrenci şehri olarak Alanya örneği
- Tez No: 443349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alanya, Destination, Destination Marketing, Student Town, Studentification
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Destinasyon, bütünleşik deneyimler sunan turizm ürünlerinin karması olarak tanımlanabilir. Destinasyonlar, ülke, kent, şehir, ada gibi iyi tanımlanmış bir coğrafi bölge olarak kabul edilmektedir. Destinasyon bunlara ek olarak, tüketicilerin seyahat güzergâhı, kültürel geçmişi, ziyaret amacı, eğitim seviyesi ve geçmiş tecrübelerine göre yorumlanabilen, algısal bir kavram olarak görülür. Alanya'nın yaz turizmine ek olarak alternatif turizm çeşitlerine ihtiyacı bulunur. Yalnızca yaz mevsiminde gelen ziyaretçiler Alanya için yeterli değildir. Alanya HEP Üniversitesi ve Alanya Alaeddin Keykubat Üniversitesi'nin de kurulmasıyla birlikte öğrenci nüfusunda artış görülmüştür. Bu sebeple, yaz dışındaki zamanlarda nüfus arttırmak için eğitim diğer yollardan biridir. Üniversiteler, özellikle şehir üniversiteleri, toplumla iç içe geçmiş kurumlardır. Bilhassa küçük şehirlerde konumlanan üniversiteler toplumla yoğun bir iletişim halinde olduğu için, üniversiteler tarafından şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimi için katma değer üretilir.. Bu çalışmada Alanya'da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin destinasyon algısını belirlenerek, şehirden beklentileri keşfedilerek Alanya'nın öğrenci şehri olarak pazarlanabilirliğini arttıran dinamiklerini incelenmiştir. Türkiye'deki vakıf ve devlet üniversitesine sahip tek ilçe olan Alanya örneği ele alınarak, Alanya'nın öğrenci şehri olarak pazarlanması için öğrenci şehri, öğrencileşme kavramları, öğrencilerin sosyal, kültürel ve ekonomik katkıları incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket Alanya'da bulunan iki üniversitenin öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen analizler incelendiğinde öğrencilerin Alanya destinasyonu algılarının genel anlamda olumlu olmadığı görülmektedir. Anahtar Kelime: Alanya, Destinasyon,Destinasyon Pazarlaması,Öğrenci Şehri, Öğrencileşme
Özet (Çeviri)
Destination can be defined as the mix of the tourism products which submit integrated experiences. Destinations are accepted as a geographical territory which is defined clearly like country, town, island etc. Alanya needs alternative tourisms in addition to the summer. Only summer tourism is not sufficient for Alanya. There is an increase in student population with the foundation of the Alanya HEP University and Alaeddin Keykubat University. Therefore, education is one of the ways to increase the population in other times. The universities and in particular those that are located in small cities develop an intensive communication with the community, and they contribute to the social and economic development of the city. On the other hand, he small cities provide various facilities and benefits to the university students including an easy access, a more intense attention to the needs of students, and sectors that are open to research and development activities. This thesis analyses the dynamics of the marketing Alanya as a student city through determining the destination perception of university student in Alanya and exploring the expectations of students in the town. The study is conducted in Alanya, the only district in Turkey that hosts a state university and a foundation university together. . For examining the the issue of marketing Alanya as a student town, the terms studentification, student town, student's social, cultural and economical contributions are investigated. The technique of survey was employed as a data collection tool within the scope of the research. The survey was implemented to the students of the both universities. It has been observed that the general perception of destination of Alanya by students is not positive after the assessment of analyses conducted within the scope of the research.