Transfer pricing applications in Turkey and Balkan states
Türkiye ve Balkan ülkelerinde transfer fiyatlandırması uygulamaları
- Tez No: 443361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BATUHAN GÜVEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Transfer fiyatlandırması, Türkiye, Balkan Ülkeleri, OECD Transfer Fiyatlandırması Prensipleri
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Globalleşmenin artması ile birlikte Dünya'da sermaye hareketliliği giderek hızlanmış ve özellikle çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısı artmıştır. Çok uluslu şirketlerin ülkeler arasında vergi mevzuatı farklılıklarından faydalanarak avantajlar elde etmesi transfer fiyatlandırmasını daha önemli bir hale getirmiş ve devletlerin, uluslararası organizasyonların da rehberliğinde iç mevzuatlarını matrah aşındırmalarına karşı önlemler alacak şekilde revize etmelerine neden olmuştur. Türkiye ile coğrafi konum ve benzeri nedenlerle uzun yıllardır ticari ilişkileri bulunan Balkan ülkelerinin bir kısmı Avurupa Birliği gibi örgütlere üye iken bir kısmı ise siyasi ve ekonomik yapılanmalarını diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha geç tamamlamışlardır. Transfer fiyatlandırması hususu Türkiye ve Balkan ülkerinin tamamının iç mevzuatında yer almakta olup, mevzuatın yapısı gelişmişlik düzeylerine göre farklılık göstermektedir. Transfer fiyatlandırması konusunda uzun yıllardır OECD tarafından çalışmalar yürütülmekte olup, üye ülkeleri yönlendirmek amacıyla rehberler yayınlanmakta ve üye ülkelerin iç mevzuatlarını bu rehberler doğrultusunda düzenlemeleri beklenmektedir. Transfer fiyatlandırması uygulamalarına ilişkin en kapsamlı çalışmalar OECD tarafından yapıldığından yayınladığı uygulamalar standart niteliğinde olup, üye olmayan ülkeler tarafındanda benimsenebilmektedir. Bu tezin amacı, transfer fiyatladırması konusunda OECD prensiplerini göz önünde bulundurarak, Türkiye ile seçili Balkan ülkelerinin uygulamalarını karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Capital movements became faster and multinational corporations carried on business in more countries by the effect of the globalization. Multinational corporations gained advantages by the made use of tax legislation differences between the countries therefore, transfer pricing became an important issue. Concordantly, governments overhauled their local tax legislations against to tax evasions by the guidance of the international organizations. Balkan states have been in trade relations with Turkey for many years in consequence of geographical position. Although, some of the Balkan states are a member of the organizations as the European Union, some of the states are accomplished political and economical structures lately. Transfer pricing provisions are placed in the local legislations of Turkey and all of the Balkan states, nevertheless it is differ by the cause of the development level of states. Studies about the transfer pricing have been carried on by the OECD for many years. Transfer pricing Guidelines have been published by the OECD and expected that local legislations are regulated in accordance with these guidelines by member countries. OECD does the most comprehensive studies about the transfer pricing which are accepted as standards therefore, these regulations could be used for local legislation revisions by the non-member countries.The purpose of this thesis is to compare the transfer pricing applications between Turkey and selected Balkan states by considering to OECD principles. Keywords : Transfer pricing, Turkey, Balkan States, OECD Principles in Transfer Pricing