Elektronik insan kaynakları yönetimi uygulamaları ve inovasyon performansı
Electronic human resource management practices and innovation performance
  1. Tez No: 443372
  2. Yazar: KÜBRA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KIZILDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-İKY, İnovasyon, İnovasyon Performansı, e- HRM, Innovation, Innovation Performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İşletmeler insan kaynaklarına ait bilgileri saklamak ve işlemek için elektronik insan kaynakları sistemlerini kullanmaktadır. Böylelikle insan kaynakları ile ilgili düzenlemelere kolay ulaşılabilmekte, doğru bilgiye erişim sağlanmakta, iş süreçlerinde kalite ve verimlilik artmakta, insan kaynakları süreçleri için harcanan zaman ve masraflar azaltılabilmektedir. Günümüz rekabet koşullarında işletmeler devamlılıklarını sürdürebilmek için bilgi ve teknolojilerdeki değişimlere adapte olabilmenin yollarını aramaktadır. Bilgi ve teknolojinin sürekli ve hızlı bir şekilde yenilenmesi insan kaynağının niteliğinde de değişimlere yol açmaktadır. Bu kapsamda inovasyon, ekonomik büyümenin, artan istihdamın ve yaşam kalitesinin önemli bir kaynağı olarak kabul görmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; işletmelerdeki elektronik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının, işletmelerin inovasyon performansı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Tez çalışması üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde e-İKY uygulamaları ve bu uygulamaların İK süreçlerine etkileri incelenmiştir. İkinci bölümde inovasyon ve inovasyon performansı ile ilgili kavramlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde e-İKY uygulamalarının inovasyon performansı üzerindeki etkilerini belirlemek üzere soru formu ve birebir görüşme yöntemi kullanılarak araştırma yapılmıştır. Örneklemini İKAYDER- İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği üyelerinin oluşturduğu araştırmada, katılımcıların inovasyonla ilgili olumlu bir bakış açısına sahip oldukları görülmüş ancak e-İKY uygulamaları ve inovasyon performansı arasında somut bir ilişki bulunamamıştır. Katılımcıların işletmelerinde e-İKY uygulamalarının sadece ücret, bordrolama, özlük işleri, iş gücü planlaması ve işe alımda etkin bir şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir. Diğer süreçler için yeterli düzeyde elektronik uygulama olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Businesses use the electronic human resources systems to store and process data related to human resources. Thus can be reached easily with the regulations regarding human resources, to provide access to the right information, increasing the quality and efficiency of business processes, the time spent on human resources processes and costs can be reduced. In today's competitive business conditions in order to maintain the continuity is looking for ways to adapt to changes in knowledge and technology. Information and the nature of the permanent renewal of human resources and quickly the technology also leads to change. In this context, innovation, economic growth is regarded as an important source of increasing employment and quality of life. The main objective of this study; human resource management practices in the electronics business, is to determine the impact on innovation performance of enterprises. Thesis consists of three parts. In the first part of the e-HRM practices and the effects of the HR processes of these applications it was examined. In the second part related to the performance of innovation and innovation concepts are discussed. The third part of the question in e-HRM practices to determine their impact on innovation performance using the form has been researching and verbatim interviews. Sample İKAYDER- Human Resources Managers in the research consisting of members of the Association, participants have been shown to have a positive outlook about innovation, but the e-HRM practices and found no concrete relationship between innovation performance. Participants in the business of e-HRM applications only wages, payroll, personnel matters, the workforce planning and recruitment has been found to effectively use. In other processes, it has not proved adequate for electronics applications.