Bilgi toplumu sürecinde insan kaynakları yönetimi ve inovasyon
Human resources management and innovation in the process of information society
  1. Tez No: 589731
  2. Yazar: ABDULKERİM EŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ERKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İnovasyon, Bilgi Toplumu, Entelektüel Sermaye, Human Resources Management, Innovation, Information Society, Intellectual Capital
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüz koşullarında bilgi ve teknolojinin hızlı ve devamlı bir şekilde değişim göstermesi işletmeler için rekabet koşullarını da daha zorlu hale getirmektedir. Bu noktada işletmenin rekabetçi avantaj yaratabilmek noktasında yararlanabileceği en önemli kaynaklardan biri de insan kaynağıdır. Dolayısıyla insan kaynakları uygulamalarının bilgi toplumu dinamikleri çerçevesinde daha etkin hale getirilebilmesi işletmenin bilgiyi ve bilgiden üretilen süreçleri daha yoğun bir şekilde kullanabilmesi açısından önem taşımaktadır. İşletmedeki inovatif süreçler insan kaynağının sahip olduğu bilgi ve deneyimden etkin bir şekilde yararlanarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle işletmenin inovasyon performansına insan kaynakları yönetimi uygulamalarının nasıl bir etkisinin olduğunu anlayabilmek önem kazanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, bilgi toplumu sürecinde, insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile inovasyon arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmektir. Bu kapsamda, bir elektrik elektronik işetmesinde çalışan mavi yakalı çalışanların insan kaynakları yönetimi uygulamalarına ilişkin algıları, inovasyona ilişkin algıları ve insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile inovasyon ilişkisi hakkındaki algıları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada nicel araştırma teknikleri kapsamında bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya ilişkin analizler 209 anketten elde edilen veriler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. İşletme çalışanlarına yönelik genel bilgiler frekans ve yüzde halinde tabloda gösterilip demografik özellikleri yorumlanmıştır. Sonrasında modeldeki hipotezleri test etmek için faktör analizi ve bu faktörlerin güvenirlik analizleri yapılmıştır. Daha sonra ise oluşturulan modele ilişkin korelasyon analizi yapılmış ve son olarak da regresyon analizi ile değişkenlerin birbiriyle olan ilişkileri incelenmiştir. Frekans değerleri üzerinden yapılan değerlendirmelere göre, genel itibariyle çalışanların insan kaynakları yönetimi uygulamalarının işletmenin inovasyon performansına etkisine ilişkin görüşlerini olumlu ve yüksek olduğu görülmektedir. Bununla birlikte insan kaynakları uygulamalarından eğitim ve geliştirme ile ücret yönetimi uygulamaları ile inovasyon performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Araştırma kapsamında incelenen insan kaynakları uygulamalarından performans değerlendirme, çalışan bulma, seçme ve yerleştirmenin ise inovasyon ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç olarak, işletmelerin inovatif ürün ve süreçlerini arttırabilmeleri için özellikle eğitim ve geliştirme faaliyetleri aracılığıyla insan kaynağının potansiyelinden daha fazla yararlanılabilecek süreçler yaratabileceği söylenebilir. Ayrıca ücret yönetimi uygulamalarının da inovasyon performansına ilişkin belirleyici bir etkisinin olması, bu çalışmada dikkati çeken bir unsur olmuştur. Bu kapsamda özellikle çalışmanın örneklemi çerçevesinde etkili ücret yönetimi uygulamalarının motivasyonel etkisi kapsamında inovasyon performansına etki edebileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's conditions the rapid and continuous change of information and technology makes the competition more challenging for the organizations. Human resources are one of the most crucial type of resource that organizations can benefit from in order to create competitive advantage in their favour. Therefore, it is of utmost importance for organizations wishing to make use of information, and processes created by information, to make human resources practices more effective within the context of the dynamics of the information society. Innovative processes may arise in organizations through the effective use of knowledge and experience of human resources, which adds to the significance of understanding the effects of human resources management practices of a given organization on its innovation performance. This study aimed to demonstrate the relationship between human resources practices and innovation in the process of information society. To this end, it was sought to analyze how blue-collar workers employed in an electrical appliances organization perceive human resources management practices and innovation in the organization, as well as their perceptions of the relationship between human resources management practices and innovation through the descriptive survey research design. Data gathered from a total of 209 respondents were analyzed. General information on the workers in the organization was provided as tables showing frequency and percentages, and their demographic attributes were evaluated. Secondly, factor analyses and reliability analyses of the factors were conducted in order to test the hypotheses proposed in the model. Thirdly, correlation analyses of the model were carried out, and lastly, the correlations among the variables were examined through regression analysis. Findings suggested that the workers had positive views of the effects of the human resources practices on the innovation performance of the organization. In addition, training, development, and wage management practices of human resources were found to correlate positively with innovation performance. The practices of performance evaluation as well as recruitment, selection, and placement of personnel, on the other hand, showed no significant correlation with innovation. Based on these findings, it could be suggested that, in order to increase their innovative products and processes, organizations may find it useful to create processes aiming to benefit more from human resources potential based specifically on activities of training and development. Another remarkable aspect of the findings of the present study is that wage management practices serve as determinants of innovation performance. In this context, it can be suggested that effective wage management practices, especially in the study sample of the present study, influence innovation performance with their motivational aspects.