İş hayatında performans yönetimi için koçluk
Coaching for performance management in business life
- Tez No: 443430
 - Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Yönetimi, Koçluk, Koçluğun Etkileri, Performance, Performance Management, Coaching, Impact Coaching
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde küreselleşme ve teknolojik gelişmeler nedeniyle yaşanan hızlı değişim ve gelişim sürecinde örgütler, performanslarını daha ileriye taşımaktadır. Bunun yanı sıra rekabette kendilerini üstün kılacak entelektüel zekâyı ellerinde tutmaları gerekmektedir. Artan rekabette başarıyı sürdürmek ve verimliliği arttırmak için yeniden şekillenmektedirler. Yöneticiler ve çalışanlar da kendini geliştirmek ve değiştirmek zorundadır. Bu gereklilik örgütlerde performans yönetimi kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle, iş görenlerin verimliliği sağlanarak örgütün hedeflerine ulaştırılması sağlanmalıdır. Bunun için iş görenlerin ve örgütün gelişimi ve verimi için koçluk kültürünün sistematik bir şekilde örgüt kültüründe yer alması gerekmektedir. Koçluk bireylerin öğrenmesi süreçlerini etkinleştiren çeşitli becerilerini kazanmalarını sağlayan geliştiren ve performanslarını arttıran bir süreçtir. Performans yönetimi, örgüt içinde iş görenleri kendi potansiyellerinin farkına varmalarını sağlar. Koçluk sistemi, örgütlerden, takımlardan ve iş görenlerden daha etkin sonuçlar almak için hedef belirleme, değerlendirme, geri bildirim, ödüllendirme aşamalarından oluşan sistematik bir yönetim aracıdır. Performans yönetimi için koçluk ise tam olarak iş görenin kendi potansiyelinin farkına varmasını sağlar. Kişilerin özünde yer alan cevapları ortaya çıkarmalarına yardımcı olur. Bulundukları noktaya nasıl geldiklerini ve bu noktaya gelmek için ne tür çözümler ürettiklerini keşfetmelerini sağlar. Koçluk sisteminde tavsiye, öneri ve eleştiriden uzak çok iyi bir dinleyici olarak yönlendirme yapmadan sonuca gitme vardır. Bu yöntemler doğrultusunda astlarla, üstlerle, kendi seviyesindekilerle ilişkilerde düzelme görülmektedir. Bu kapsamda hazırlanan araştırmada, işletmelerde uygulanan koçluk faaliyetlerinin yöneticilerin ve iş görenlerin performansını arttırmasına olayları farklı şekilde sorgulayarak yeni yol ve yöntem bularak sorun çözme becerisini geliştirmesine ve yetkilendirme başarısını arttırmasına katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, The Organizations are improving their development process because of the rapid changes and processes of The Globalization and The Technological progress. In addition to this, they need to have their intellectual intelligence to keep themselves superior among the competitive environment. They are reshaped to improve their efficiency continuously to get the success under the increasing competitive conditions. The Managers and The Employees must also improve and change themselves. This requirement has caused to the emergence of the concept of performance management in organizations. Therefore, the goals of organization must be provided by the efficiency of those employees. To reach that, it is needed to provide the coaching culture systematically in to the organizational culture for the efficiency and the development of employees. Coaching is a process that the individuals can develop and improve their performance and enable them to gain a variety of skills about the learning process. The performance management enables the employees to realize their full potential within the organization. Coaching system is a systematic management tool to set the goals, to evaluate, to feedback and the real awarding stage for getting more effective results about the organization, the team and the employees. Performance management provides the employees to realize their potentials fully. It helps the people to uncover the answers situated in essence of them. It provides these people to explore how they come their present position and what kind of solutions they produce to stay at this point. In coaching system, there are no advice, suggestion or criticism but going to the result without redirecting as a good listener. With such methods, it is seen some positive improvements in relations with the juniors and the seniors. The the articles submitted in this regard has contributed to the company applied in coaching activities of managers and employee performance to develop new ways and methods by finding the problem-solving skills by questioning the increase to the events in a different way and to increase the success of the authorization.