Ziya Osman Saba'nın şiirlerinde kelime grupları
Word Groups in Ziya Osman Saba's Poetry
  1. Tez No: 443595
  2. Yazar: AYFER YELESDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ziya Osman Saba, Kelime Grupları, Dil, Ziya Osman Saba, Word Group, Language
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Kelimeler anlatımın temelini oluşturur. Kelimeler kavramları bazı zamanlarda tam olarak tek başlarına karşılamayabilirler. Bu nedenle dil birlikleri, dilin belirli kuralları çerçevesinde yan yana gelerek kelime gruplarını oluşturur. Kelime grupları Türkçenin zenginliğini ortaya koymaktadır.Bu çalışmada öncelikle uzmanların kelime grupları hakkındaki görüşlerinden bahsedilmiş. Görüş farklılıkları ortaya konmuştur. Bu çalışmamızda Ziya Osman Saba'nın Cümlemiz adlı şiir kitabındaki kelime grupları incelenmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kelime gruplarının genel özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde şiirdeki kelime grupları tasnif edilerek değerlendirilmiştir. Tasnifler yapılırken şiirler numaralandırılmıştır. On altıncı şiirin yedinci mısrası numaralandırılarak gösterilmiştir. 16.7 şeklinde ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Words constitute the basis of the expression. They sometings maynot the concept. For this reason,lining up in order. In the frame of certain rules ,items of language form word groups. Word groups exhibit the richness of Turkish Language.In this study, primarily the views of experts on word groups have been discussed and the diversity of views have been referred. In our study, the word groups in the poetry book written by Ziya Osman Saba have been analyzed. The study includes 3 chapters. The first chapter includes information abaut biography and bibliography of the poet. In the secand chapter provides information abaut general features of words groups .In the third chapter, the classifred word groups in the poem are reviewed.