Alkol bağımlılığı sendromu ve klinik öncelikler: Boyutlu düşünme örneğinde kimi saptamalar
Alcohol dependence syndrome and clinical priorities: some observations in the sample of dimensional-thinking
- Tez No: 443663
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM BEYATLI DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychiatry, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı, relaps, dürtüsellik, ayrılık anksiyetesi, sosyal uyum, Alcohol dependence, relapce, impulsivity, seperation anxiety, social adaptation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Alkol bağımlılığının gelişmesi çok faktörlü bir süreçtir. Bu süreçte etkili olan faktörleri biyopsikososyal diye bilinen tümleşik yaklaşıma göre açıklarız. Bu açıklama ancak boyutlu düşünme ile mümkün olabilir. Bu çalışmada alkol bağımlılığın gelişmesi ve seyrindeki relapsı yordayan biyopsikososyal değişkenleri belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya kliniğimize Eylül 2014 - Mayıs 2015 tarihleri arasında başvuran, DSM-IV-TR'e göre Alkol Bağımlılığı Sendromu tanısı alan 60 hasta alındı. İlk görüşmeden sonra ve tedavi sonrası 6. ayın sonunda psikometrik ölçümler uygulandı. Psikolojik değerlendirme için Wender-Utah Derecelendirme Ölçeği, Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği, Yetişkin Ayrılık Anksiyetesi Anketi ve Değişime Hazır Olma ve Tedavi İsteği Ölçeği uygulanmıştır. 6 aylık izlemde relaps oranları sonuç değişken olarak alınmıştır. Bulgular: Tanımlayıcı sıklık analizlerinde yetişkin ayrılık anksiyetesi oranları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ölçütlerini karşılama oranları yüksek bulunmuştur. Sosyal uyumun yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Tek değişkenli analizlerde yaş arttıkça relaps oranında azalma ilişkisi istatistiksel anlamlılığa yakın belirlenmiştir. Sosyodemografik değişkenler ve psikometrik ölçüm sonuçları ile relaps arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Relaps olan hastaların değişime hazır olma ve tedavi isteği ölçeğindeki“adım atma”alt ölçeğindeki puanlarda düşme olduğu saptanmıştır. Sonuç: Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde relapsı yordayabilecek değişkenlerin tek başına ele alınmalarının yetersiz olduğu anlaşılmıştır. Bağımlılığın gelişmesinde ve seyrinde kişiyi ve içinde yaşadığı toplumu etkileyecek tüm boyutların beraber ele alınması gerektiği ve niceliksel analizlere nitel analizlerin eklenmesi gerekliliği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The development of alcohol dependence is a multifactorial process. We explain factors which are effective in this process, according to the integrated approach known as biopsychosocial. This explanation may be able with dimensional thinking. In this study, we determined the biopsychosocial variables which predict relapse in alcohol dependence. Method: Our study included 60 patients diagnosed with alcohol dependence according to DSM- IV TR. These patients were admitted to our clinic between September 2014 – May 2015. Scales were administered at the first interview and 6. month of follow up. These scales were; Wender-Utah Rating Scale, Social Adaptation of Self-Evaluation Scale, Adult Separation Anxiety Questionnaire, Stages of Change Readiness and Treatment Eagerness Scale. Relapse rates were defined as the result variable. Results: The rates of adult separation anxiety and the scores of wender-utah rating scale were high in descriptive analysis of frequency. They had insufficient social cohesion. In logistic regression analysis, as age increases, a decrease in relapse rate close to the statistical significance has been identified. A significant relationship between sociodemographic variables, psychometric measurement results and relapse were not detected. There is a decline in“taking steps”subscale scores of“the stages of change readiness and treatment eagerness scale”in the relapse group. Conclusion: When all the results are evaluated, none of the variables alonewere found to predict relapse in alcohol dependence. Both people and the society they live in need to be considered togetherto understand the development and the course of addiction. We also neednot just qualitative analysis, but also quantitative analysis for addiction research.