Fiziksel tespit uygulama ve değerlendirme ölçeği geliştirme
Applications of physical restraints and improving rating scale
  1. Tez No: 443792
  2. Yazar: EZGİ BULUT ALTUNKESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA AKIN KORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel tespit, uygulama, değerlendirme, ölçek geliştirme, geçerlik, güvenirlik, Physical restraints, application, evaluation, scale development, validity, reliability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Fiziksel Tespit Uygulama ve Değerlendirme Ölçeği Geliştirme Araştırma, hemşirelerin fiziksel tespit uygulama ve değerlendirmelerine yönelik davranışlarını belirlemek için bir ölçek geliştirmek, geliştirilen ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini saptamak amacıyla metodolojik tipte planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini, İzmir iline bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan tüm hemşireler (N=723) oluşturmuştur. Evrenin tümü araştırmaya dahil edilip örneklem seçimine gidilmemiştir. Araştırma, katılmayı kabul eden 302 hemşire ile yürütülmüştür ve verilerin değerlendirmesi toplam 302 anket üzerinden yapılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında,“Hemşire Tanıtım Formu”ve“Fiziksel Tespit Uygulama ve Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Fiziksel Tespit Uygulama ve Değerlendirme Ölçeği, uygulama ve değerlendirme alt boyutu olmak üzere iki ayrı boyutta geliştirilmiştir. Literatürde fiziksel tespit ile ilgili pek çok araştırma ve ölçek incelenmiş olup uygulama alt boyutuna ilişkin 24 madde, değerlendirme alt boyutuna ilişkin ise 28 madde olmak üzere toplam 52 maddeden oluşan Fiziksel Tespit Uygulama ve Değerlendirme Ölçeği aday formu geliştirilmiştir. Kapsam geçerliliği için Lawshe tekniği kullanılmış ve yapılan 10 uzman değerlendirmesi sonrasında uygulama alt boyutuna ilişkin 37 madde ve değerlendirme alt boyutuna ilişkin 20 madde olmak üzere toplam 57 maddeden oluşan ölçek formu oluşturulmuştur. Bu ölçek formunun tüm örnekleme uygulanmasından sonra yapılan geçerlik ve güvenirlik değerlendirmeleri sonucunda uygulama alt boyutuna ilişkin 1 madde ve değerlendirme alt boyutuna ilişkin 1 maddenin çıkartılması ile Fiziksel Tespit Uygulama ve Değerlendirme Ölçeği'nin 55 maddeden oluşmasına karar verilmiştir. Fiziksel Tespit Uygulama ve Değerlendirme Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmasında Kapsam Geçerlik İndeksi (KGİ )uygulama alt boyutu için 0.89, değerlendirme alt boyutu için ise 0.87 bulunmuştur. İç tutarlılığı belirleyen Cronbach Alpha katsayısı 0.96, uygulama alt boyutuna ait ön-test ile son-test arasındaki tutarlılığı belirleyen korelasyon katsayısı 0.98, değerlendirme alt boyutuna ait korelasyon katsayısı ise 0.98 olarak bulunmuştur. Ölçekteki maddelerin her biri“Kesinlikle Katılmıyorum (1)'den,”Tamamen Katılıyorum (5)'e doğru olacak biçimde 5'li likert şeklinde düzenlenmiştir. Ölçekten elde edilecek en yüksek puan“275”, en düşük puan“55”dir. Ölçeğin uygulama alt boyutundan alınacak en yüksek puan“180”, en düşük puan“36”dır. Ölçeğin değerlendirme alt boyutundan alınacak en yüksek puan“95”, en düşük puan ''19''dur. Ölçekten alınan puanın yükselmesi, hemşirelerin fiziksel tespit uygulama ve değerlendirmeye ilişkin davranışlarının olumlu olduğunu göstermektedir. Bu veriler doğrultusunda,“Fiziksel Tespit Uygulama ve Değerlendirme Ölçeği”nin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Applications of Physical Restraints and Improving Rating Scale The research was planned and conducted as a methodological study with the aim of determining nurses' behavior in the application and evaluation of physical detection and to establish the validity and reliability of the scale developed. The population of the study consisted of all nurses (N = 723) working at a teaching and research hospital in the province of Izmir, Turkey. As the whole population participated in the study, no sample selection was carried out. The study was conducted with the 302 nurses who were accepted for participation and evaluation was performed of the data from 302 question naires. In the collection of data, a Nurses' Identification Form and a Physical Detection Application and Evaluation Scale were used. The Physical Detection Application and Evaluation Scale was developed with two sub-dimensions, application and evaluation. A large number of studies and scales relating to physical detection were examinedin the literature and a prototype Physical Detection Application and Evaluation Scale was developed from 24 items relating to the application sub-dimension and 28 relating to the evaluation subdimension, a total of 52 items. For content validity, the Lawshe technique was used, and after an evaluation by ten experts a scale form was created with a total of 57 items, 37 from the sub-dimension of application and 20 from the sub-dimension of evaluation. After all sampling applications, it was decided as a result of the validity and reliability assessment to remove one item each from the application subdimension and from the evaluation sub-dimension, forming a Physical Detection Application and Evaluation Scale of 55 items. In the validity and reliability work on the Physical Detection Application and Evaluation Scale, the Content Validity Index (CVI) of the application sub-dimension was found to be 0.89, and that of the evaluation sub-dimension 0.87. The Cronbach Alpha coefficient showing internal consistency was found to be 0.96, the correlation coefficient indicating the consistency between pre-test and post-test of the application sub-dimension was 0.98, and the correlation coefficient for the evaluation subdimension was 0.98. Each of the items on the scale was arranged as a five-way Likert item ranging from 'I totally disagree' (1), to 'I totally agree' (5). The highest possible score on the scale was 275, and the lowest 55. The highest possible score in the application subdimension of the scale was 180 and the lowest 36. In the evaluation sub-dimension, the highest possible score was 95, and the lowest was 19. Higher scores on the scale indicated that nurses' behaviors on physical detection application and evaluation were positive. In the light of these data, it was determined that the Physical Detection Application and Evaluation Scalewas valid and reliable.