Ortopedik ve görme engelli bireylerin farklılığa yönelik görüşlerinin damgalama kuramı çerçevesinde incelenmesi: Elazığ örneği
The analysis of opinions about differences by orthopedically and visually handicapped within the context of stigmatization theory: Elaziğ example
- Tez No: 443962
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Damgalama Kuramı, Engellilik, Farklılık, Disability, Difference, Stigmatization Theory
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Toplumda birçok birey veya grup gerek fiziki farklılıklarından dolayı gerekse tutum, davranış ve tercih farklılıklarından dolayı gerekse de ideolojik düşünce ve inanç farklılıklarından dolayı damgalanmaktadır. Farklılıklarından dolayı damgalananlara karşı ise olumsuz tutumlar, davranışlar ve düşünceler geliştirilmektedir. Toplumdan izole edilen ya da tehcir edilen bu kesimlerin birbirlerine yönelik düşünce ve davranışları ise bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Öncelikle fiziksel farklılığından dolayı damgalanan bir kesimin yaşam deneyimleri ve görüşleri ortaya konulacaktır. Daha sonra bu kesimin farklılığa ve farklılığı bulunan diğer kişilere ve gruplara yönelik görüşleri incelenecektir. Son olarak farklılıklarından dolayı damgalanmış bireylerin birbirleri hakkındaki görüşleri“biz normallerin”onlara karşı olan görüşleri ile karşılaştırılacaktır. Bu çalışmada tüm bunlar ortopedik ve görme engeli bulunan bireylerin anlatımları ve görüşleriyle ortaya konulmaya çalışılacaktır. Sonuçlar mikro, mezzo ve makro düzeyde ele alınacak ve sosyal hizmetlerin değer, bilgi ve beceri boyutları kapsamında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Many individuals or groups in the society are blacklisted due to the several differences such as pyhscial, behavioral, preferencial, ideological or religious belief. The understanding of negative attitudes and behaviours against those people who are blacklisted are being developed. The main subject of this study is the thoughts and behaviours of the people insulated from the society or be forced to emigrate. First of all, life experiences and opinions are also going to be stressed. Afterwards, it will be examined that the opinions of those towards the others who have different opinion. Finally, the individuals' opinions to each other who are blacklisted by the reason of having differences and views belonging to 'we are normals' are going to be compared. In this study, all those different opinions and attitudes are going to be strived to exhibit with the help of the people with orthopedically and visually handicapped. Consequences will be talked over macro, micro and mezzo levels and be evaluated within the context of value, knowledge and ability of social work.