Gebelik yogasının gebenin psikososyal sağlık düzeyi ve prenatal bağlanmaya etkisi
The effect of pregnancy yoga on the pregnant's psychosocial health and prenatal attachment
- Tez No: 443990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY RATHFISCH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik yogası, Prenatal bağlanma, Psikososyal sağlık, Hemşirelik, pregnancy yoga, prenatal attachment, Psychosocial Health, Nursing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Gebelik, kadın için birçok değişimin yaşandığı özel bir dönemdir. Bu dönemde kötü psikososyal sağlık düzeyi ve zayıf prenatal bağlanma olumsuz maternal davranışlara, pospartum anksiyete ve depresyona neden olabilir. Bu araştırma gebelik yogasının gebelerin psikososyal sağlık düzeyi ve prenatal bağlanmaya etkisi belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yapıldı. Araştırma Nisan 2015-Mayıs 2016 tarihleri arasında Yozgat Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi (YBKDÇHH) gebe eğitim merkezine kayıtlı 63 gebe ile tamamlandı. Çalışmaya primipar, 14-26 gebelik haftasında olan, kronik hastalığı olmayan, önceden yoga ve egzersiz yapmayan, tekil ve spontan gebeliği olan gebeler dahil edildi. Gebe tanıtım formu, gebelikte psikososyal sağlığı değerledirme ölçeği (GPSDÖ), prenatal bağlanma envanteri (PBE) ile ön testte tüm gebeler değerlendirildi. Yoga grubununa 8 hafta boyunca haftada 2 kez 40'er dakika sürecek şekilde araştırmacı tarafından yoga uygulaması yaptırıldı. Sekiz haftanın sonunda yoga ve kontrol grubundaki gebeler GPSSÖ ve PBE ile tekrar değerlendirildi. Verilerin analizine Ki-kare, Independent Sample t testi, Paired t testi, Mann Whitney U testi ve Wilcoxon Signed Ranks testi kullanılmıştır. Uygulama öncesi yoga ve kontrol grubundaki gebelerin GPSDÖ puan ortalamalarının benzer olduğu saptanmıştır (p˃0,05). Uygulama sonrası yoga gurubunun GPSDÖ puan ortalamasının, kontrol grubunun GPSDÖ puan ortalamasından anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (p˂0.001). GPSDÖ'nün alt boyutu Uygulama öncesi yoga grubundaki gebelerin PBE puan ortalamaları ile kontrol grubundaki gebelerin PBE puan ortalamalarının benzer olduğu bulunmuştur (p˃0,05). Ancak uygulama sonrası yoga grubundaki gebelerin PBE puan ortalamalarının, kontrol gubundaki gebelerin PBE puan ortalamalarından anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p˂0.05). Sonuç olarak; gebelik yogasının gebenin psikososyal sağlık düzeyi ve prenatal bağlanmayı arttırmada etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pregnancy is a special period in which women experience many changes. Negative psychosocial health level and poor prenatal attachment during pregnancy can result in negative maternal behaviors, postpartum anxiety, and depression. This study was conducted as a randomized controlled experimental study which aimed at identifying the effect of pregnancy yoga on the pregnant's psychosocial health and prenatal attachment. The study was performed with 63 pregnant women registered in the Pregnant Healthcare Centre in Yozgat Bozok Maternity and Children's Hospital between April 2015 and May 2016. The participants were selected from the pregnant women who were primipara, who were in their 14 to 26 weeks of their pregnancy, who did not have any chronic disease and a past yoga experience, and who had singular and spontaneous pregnancy. In pre-test, all pregnant women were assessed by means Pregnant Information Form, Pregnancy Psychosocial Health Assessment Scale, Prenatal Attachment Inventory. The experimental group did yoga exercise for 40 minutes two days a week for a period of 8 weeks under the supervision of the researcher. At the end of six weeks both the experimental group and the control group were re-evaluated through Pregnancy Psychosocial Health Assessment Scale and Prenatal Attachment Inventory. Chi-square, independent sample t test, paired sample t test, Mann Whitney U test and Wilcoxon Signed Ranks were used for data analyses. Prior to yoga practice, it was observed that the mean Pregnancy Psychosocial Health Assessment Scale scores of the experimental group and the control group were similar (p˃0,05). After the intervention, it was found that mean Pregnancy Psychosocial Health Assessment Scale scores of the experimental group were significantly higher than the control group (p˂0.001).At the beginning of the study, the Prenatal Attachment Inventory mean scores of both groups were similar, as well. However, at the end of intervention (yoga exercises) in the experimental group, it was observed that Prenatal Attachment Inventory mean scores of the experimental group were significantly higher than those of the control group (p˂0.05). As a result, it was determined that the practice of yoga is an effective method in increasing the the pregnant's psychosocial health level and prenatal attachment.