Gebelik yogasının gebelik semptomlarına etkisi
The effect of pregnancy yoga on pregnancy symptoms
- Tez No: 536548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM CAN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: gebelik, semptom, yoga, tamamlayıcı ve alternatif terapi, hemşire, pregnancy, symptom, yoga, complementary and alternative therapy, nurse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Araştırma, gebelik yogasının gebelik semptomlarına etkisini belirlemek amacıyla ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Gereç ve yöntem: Araştırma Kocaeli'de Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Gebe Okulu'nda 27.06.18 - 31.10.18 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın örneklemini kadın doğum polikliniğine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 70 gebe (deney grubu=35; kontrol grubu=35) oluşturdu. Araştırmada veri toplama aracı olarak tanımlayıcı bilgi formu (TBF), Gebelik Semptom Envanteri (GSE) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanıldı. Deney grubuna girişim olarak 4 haftalık, haftada 1 gün 60 dk gebelik yogası programı uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir girişim uygulanmadı. Elde edilen veriler istatistik programı dâhilinde analiz edildi. Bulgular: Çalışma sonucunda elde ettiğimiz veriler değerlendirildiğinde, deney grubundaki katılımcıların uygulama öncesi ve sonrası GSE semptom sıklığı toplam puanları karşılaştırıldığında uygulama öncesi 38.42±18.76 olan puanın 32.77±16.55'e düştüğü ve puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlendi (p=0.038). Deney grubunun uygulama öncesi ve sonrası gastrointestinal sistem semptom sıklığı, solunum sistemi semptom sıklığı ve mental sağlık semptom sıklığı puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (sırasıyla; p=0.01, p=0.03, p=0.004). Kontrol grubunun uygulama öncesi ve sonrası puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç ve öneriler: Çalışmadan elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda gebelik yogasının mental sağlık başta olmak üzere kardiyovasküler sistem ve solunum sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu söylenebilir. Hemşireler tarafından gebelik yogası gebelik semptomlarını azaltmak amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Pregnancy Yoga on Pregnancy Symptoms Objective: The study is conducted as a quasi-experimentwith pre-test post test control groups, in order to determine the effect of pregnancy yoga on pregnancy symptoms. Materials and Methods: The study was performed at the Pregnant School of Darıca Farabi Training and Research Hospital in Kocaeli. It was performed on between 27 June 2018 - 31 October 2018. The study group consisted of 70 pregnant women (experimental group=35; control group=35) who admitted to the obstetrics clinic and accepted to participate in thes tudy. Descriptive information survey (DIS), Pregnancy Symptom Inventory (PSI) and Beck Depression Inventory (BDI) were used as datacollection tools. An intervention 4 week program (once a week with 60 minutes lenght) is applied to experimental group. No intervention was applied to pregnant women in the control group. The data were analyzed with in the statistical program. Results: Aftere valuating the results of the study, comparing total score of pretest and post- test GSE symptom frequency of the participants in the experimental group it has been assessed that there is statistical significance and the score has decreased to 32.77±16.55 from before application of test 38.42±18.76 (p=0.038). statistically significant difference is also found on pre- test and post- test gastrointestinal system, respiratory system and mental health symptom frequency (p=0.01, p=0.03, p=0.004). Conclusion and recommendations: According to the findings obtained from the study, it can be said that pregnancy yoga has a positive effect on cardiovascular system and respiratory system, especially on mental health. Pregnancy yoga can be used to reduce the symptoms of pregnancy by nurses.