Determination of natural radioactivity levels in the soil in Şahinbey, Nurdağı and İslahiye districts of Gaziantep city
Gaziantep şehrinin Şahinbey, Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin topraklarında doğal radyoaktif seviyelerinin belirlenmesi
- Tez No: 444396
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİHNİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İslahiye, Nurdağı, Şahinbey, Gama Spektroskopi, NaI(Tl) dedektör, İslahiye, Nurdağı, Şahinbey, Gamma Spectroscopy, NaI(TI) detector
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Fizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tezin amacı Gaziantep iline bağlı Şahinbey, Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin farklı bölgelerinden alınan 61 tane toprak numunelerinin doğal radyoaktivite seviyelerini belirlemek. Bu ilçelerden alınan toprak numunelerin 238U, 232Th and 40K radyonüklitlerin radyoaktivite konsantrasyonları çok kanallı analizöre bağlı bir sıra tipi Nal (Tl) dedektörler kullanılarak belirlenmiştir (MCA). Bölgenin doğal radyoaktivite sonuçları belirli kriterlere göre değerlendirilmiştir. Gaziantep şehrinin İslahiye, Nurdağı ve Şahinbey ilçelerinden alınan toprak numunelerinin 238U, 232Th ve 40K belirli aktivite ortalamaları sırasıyla 39.18 ± 21.52 Bq/kg, 44.30±20.81 Bq/kg and 325.54±42.13 Bq/kg olduğu bulundu. 40K nın aktivite değeri UNESCEAR 2000 raporuna göre çok az düşük olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is determine of the level of natural radioactivity in 61 soil samples taken from different regions of Islahiye, Nurdagı and Sahinbey districts of Gaziantep city. 238U, 232Th and 40K radioactivity concentrations of radionuclides in soil samples taken from these district were measured by using a well type NaI(TI) detectors connected to multichannel analyzer (MCA). The results of the natural radioactivity of the region that have been evaluated according to specific criteria. Average specific activities of 238U, 232Th and 40K in soil samples taken from İslahiye, Nurdağı and Şahinbey districts in Gaziantep city were found to be 39.18 ± 21.52 Bq/kg, 44.30±20.81 Bq/kg and 325.54±42.13 Bq/kg, respectively. The average 40K activity values were found to be slightly lower than international average effective value given by UNESCEAR 2000 report.