Köpük metal üretimi ve mekaniksel özelliklerinin belirlenmesi
Foam metal production and determination of mechanical properties
- Tez No: 444500
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AĞAH AYGAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açık hücreli köpük metal, Çökelme sertleşmesi, Kaya tuzu, Yoğunluk, Basma dayanımı, Replikasyon, Open-Cell Foam Metal, Precipitation Hardening, Rock Salt, Density, Compressive Strength, Replication
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüz teknolojisinde, malzemelerde mukavemetin yüksek olması istenirken aynı zamanda hafif olması beklenmektedir. Alüminyum metal köpükler, yüksek enerji absorbe etme kabiliyetleriyle birlikte aynı zamanda düşük yoğunluğa sahip oldukları için iyi bir alternatif olarak görülmektedir. Bu çalışmada, 7075 Alüminyum alaşımından vakumlama yöntemi ile açık hücreli köpük metal üretimi, bu malzemelerin çökelme sertleştirmesi işlemine tabi tutulması ve bu işlemler sonucunda numunelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Açık hücreli 7075 Alüminyum köpüğün üretilmesi için boşluk tutucu olarak kaya tuzu kullanılmıştır. Kullanılan yöntemde; 730 0C' de ergitilen alüminyum, önceden ısıtılmış tuzların üzerine dökülmüştür ve kalıp altından vakum yardımı ile ( Alçak Basınç Döküm Yöntemi) tuzların arasına nüfuz etmesi sağlanmıştır. Son adım olarak tuzlar, su da eritme yapılarak yapıdan uzaklaştırılmış ve açık hücreli köpük metal üretimi gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada, üç farklı gözenek boyutuna sahip açık hücreli köpük metal üretilmiştir. Üretilen bu numunelere çökelme sertleştirmesi aşamasında üç ayrı yaşlandırma işlemi uygulanmış ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Malzemeye uygulanan yaşlandırma işlemlerinin ve malzemenin sahip olduğu yoğunlukların basma dayanımına etkileri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's technology, the materials should have high strength and also they must be light in weight. Aluminum metal foam can also be seen as an alternative since they have an ability to absorb energy and low density In this study, the aim is to explain the open cell foam metal production from 7075 Aluminum alloy by vacuum method, understanding the precipitation hardening process of such materials and determining the mechanical properties of the sample as a result of this procedure. Rock salt is used as space holder in the production of open cell 7075 Aluminum foam. In the production method; the aluminum is melted at 730 0C and it is poured to the preheated salt and by vacuuming, the aluminum penetrates between the salt particles. ( Low Pressure Casting Method). In the last step the salts are cleared away by dissolving in the water and the open cell foam metal production is completed. In this study, open cell foam metals are produced with three different pore scales. In the production process of these samples, during the precipitation hardening, three different aging processes is applied and their mechanical specifications are observed. The effect of the aging process and the materials densities are observed in the compressive strength.