Otoimmün tiroid hastalarında erythrovirus B19 (parvovirus B12) sıklığının araştırılması
Investigation of Erythrovirus B19 (Parvovirus B19) frequency in autoimmune thyroid patients
- Tez No: 445251
- Danışmanlar: PROF. DR. KEVSER ONBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Graves Hastalığı, Hashimoto tiroiditi, Otoimmün tiroid hastalıkları, Parvovirus B19 IgG-IgM, Autoimmune thyroid disease, Graves disease, Hashimoto thyroiditis, ParvovirusB19 IgG-IgM
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Anti erythrovirus B19 (EVB19) antikorlarının moleküler taklit mekanizması ile otoantijenleri tanıması mümkün olabilir. Ayrıca EVB19 ilişkili yayınlanmış birçok otoimmün hastalıkta polispesifik veya organ spesifik otoantikorlar rapor edilmiştir. EVB19 birçok hastalığın patogenezinde suçlanmıştır. EVB19 özellikle otoimmün tiroid hastalıkların patogenezinde önemli yer teşkil etmektedir. Nitekim yapılan bazı olgu sunumlarında EVB19'un hashimoto tiroiditi ile ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Graves hastalığı ve Hashimoto tiroiditi etyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimleri sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Enfeksiyonlar, patogenezde rol aldığı iddia edilen, ancak kanıtlanamayan çevresel faktörlerdendir. Parvovirus B19, patogenezde rol aldığı düşünülen ancak kanıtlanamamış viral enfeksiyon ajanıdır.Bu çalışmada Otoimmün tiroid hastalarında EVB19 sıklığı araştırılmıştır. Çalışmamız, Endokrinoloji ve İç Hastalıkları Polikliniklerinde izlenen ve çalısmaya katılmayı kabul eden hastalarda gerçekleştirildi. Çalışmaya yaş bakımından uyumlu 30 Hashimoto tiroiditli, 30 Graves hastalığı olan, 30 kontrol olmak üzere 90 kişi alındı. EVB19 IgG-IgM immünolojik ELİSA yöntemi kullanılarak manuel olarak çalışıldı ve spektrofotometri cihazında değerleri okundu. Bu çalışmanın sonucunda otoimmün tiroid hastalığı olanların Parvovirus B19 İmmünglobulin G-M (IgG-M) düzeylerinde kontrol grubuna göre anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
EVB19 antibodies can recognize auto-antigens by using molecular mimicry mechanism. Besides in many published EVB19-related autoimmune diseases; polyspecific or organ-specific antibodies were reported. EVB 19 is accused in the pathogenesis of many diseases. Especially EVB19 is very important in the pathogenesis of autoimmune thyroid diseases. Thus in some case presentations; it was shown that EVB19 might be related with Hashimoto's thyroiditis. Although etiology of Graves disease and Hashimoto's thyroiditis is not known exactly; they are thought to occur as a result of interaction of genetic and environmental factors. Infections are one of the environmental factors which were alleged to be involved in the pathogenesis but this was not proved. Parvovirus B19, is a unproven viral agent, which was thought to play a role in pathogenesis. In this study; the prevalence of EVB19 was studied in autoimmune thyroid patients. This study was conducted on patients who were followed-up in the Endocrinology and Internal Medicine Polyclinics and who agreed to participate in the study. Total 90 individuals were counted in this study including 30 patients with Hashimoto's thyroiditis, 30 patients with Graves disease and 30 control individuals who were compatible in terms of age. EVB19 IgG-IgM was studied manually using immunological ELISA method and values were read in spectrophotometer. According to results of this study; there was no significant difference for Parvovirus B19 IgG-M levels between patients with autoimmune thyroid disease and control group.