Son trimester gebelerde streptococcus agalactiae kolonizasyonunun araştırılması
The investigation of streptococcus agalactiae colonization in last trimester pregnants
  1. Tez No: 445318
  2. Yazar: NURHADİYE KURU
  3. Danışmanlar: PROF. NEVRİYE GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: GBS kolonizasyonu, kültür, moleküler tanı, GBS colonization, culture, molecular diagnosis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Grup B streptokokus (Streptococcus agalactiae) yenidoğan sepsisi, menenjiti ve ölümünün en önemli sebebidir. Gebelerdeki GBS kolonizasyonu, yenidoğan enfeksiyonu için en önemli risk faktörüdür. GBS taşıyıcılığını saptamada en sık kullanılan yöntem kültürdür. Ne yazık ki, yüksek duyarlılıklı ve özgüllüklü bir test olmasına rağmen, kültürün sonuç vermesi uzun sürmektedir. Prospektif çalışmamızda, son trimesterdeki gebelerde GBS kolonizasyonu oranını belirlemeyi ve standart kültür yöntemini, DNA analizi ile hızlı sonuç veren bir yöntem olan PCR ile kıyaslamayı hedefledik. Çalışmamız için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı gebe polikliniğine başvuran 35-37 hafta arası 100 gebeden, vajinal sürüntü alınarak GBS taraması yapıldı. Kültür yöntemi olarak seçici Todd-Hewitt buyyon vasatı belirlendi. DNA analizi ise cfb gen bölgesini inceleyen real-time PCR testi kullanılarak yapıldı. Çalışmamızda GBS taşıyıcılığı kültür yöntemiyle % 5, PCR yöntemiyle % 7 bulundu. Gebelerde GBS kolonizasyonu ile yaş grupları, eğitim durumları, gebelik sayısı, sigara kullanma alışkanlığı, antibiyotik kullanımı ve korunma yöntemleri karşılaştırıldığında, aralarında anlamlı bir fark bulunmadı. Çalışmamız sonucunda PCR yöntemi GBS taramasında hızlı bir yöntem olarak öne çıkmakla beraber kültür ile duyarlılık açısından kıyaslanması için gerekli yenidoğan infeksiyonu izlenmemiş ve bunun için daha geniş araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Group B streptococcus (GBS) is a leading cause of sepsis, menengitis, and death among newborns. GBS colonization in pregnant women is the most important risk factor. The most common method to diagnose the presence of GBS in pregnant women is culture. Unfortunately, although the standard culture is a high sensitive and specific method; it takes long time. A rapid test that could accurately detect GBS carriage at the time of labour may be ideal for screening programme. A prospective study was designed to detect GBS colonization in pregnant women at third trimester. Secondarily, we evaluated the sensitivity of culture method with the rapid, DNA based PCR assay. Vaginal swab specimens from 100 women between 35-37 weeks of gestation who were attending to antenatal outpatient unit of Gynecology and Obstetrics Department of Cerrahpasa Medical Faculty were taken for screening of GBS. Selective Todd-Hewitt broth medium was assigned as culture method. And DNA test was based on real-time PCR assay targeting cfb gene region. In our study, the GBS colonization rates were % 5 and % 7 by culture and PCR methods, respectively. When we compared GBS colonization with age groups, education levels, number of previous pregnancies, smoking habits, history of antibiotic use, and contraceptive method; there were no significant differences. As a result, although PCR method appeared as a rapid test alternative to culture method, there was no neonatal GBS infection in our study to compare in term of sensitivity and studies are needed to highlight this issue.