Son trimester gebelerde Streptococcus agalactiae kolonizasyonunun konvansiyonel ve moleküler yöntem kullanılarak araştırılması
The investigation of Streptococcus agalactiae colonization in last trimester pregnants by using conventional and molecular methods
  1. Tez No: 311446
  2. Yazar: SAMER AL-WİDYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜMRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: GBS kolonizasyon, hamilelik, GBS colonization, pregnancy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Grup B streptokoklar (GBS), yaşamın ilk haftalarında görülen sepsis ve menenjitlerden sıklıkla sorumludur. Bu nedenle, gebelerde GBS kolonizasyonunun saptanması önemlidir. Bu çalışmada üçüncü trimestr gebelerde vajinal GBS kolonizasyonunun saptanmasında kullanılan konvansiyonel kültür yöntemi ile moleküler yöntemin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Bu amaçla Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Polikliniğine başvuran 80 anne adayından vajinal örnekler alınmıştır. Alınan örnekler Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) Tıbbi Mikrobiyoloji AD. laboratuvarlarında değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınan 80 anneden 16'sında (%20) GBS kolonizasyonu saptanmıştır. Çalışmaya alınan 80 gebe kadından 7'sinin kültüründe üreme, 15'inde polimeraz zincir reaksiyonu'nda (PCR) pozitiflik saptanmıştır. Gebelerde GBS kolonizasyonu ile yaş grupları, meslek ve eğitim durumları, doğum sayısı, sigara kullanma alışkanlığı ve spiral kullanma hikâyesi karşılaştırıldığında, aralarında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. GBS kolonizasyonunun varlığında direkt %5 koyun kanlı agara ekim yönteminin % 56 oranında GBS kolonizasyonunu tespit etmekte yetersiz kaldığı, real-time PCR yönteminin daha duyarlı olduğu ve daha kısa sürede sonuç verdiği görülmüştür.Bu çalışmadan elde edilen veriler ışığında real-time PCR yöntemi ile son trimestr gebelerde GBS kolonizasyonun saptanmasında hem zamandan kazanmanın, hem de duyarlılığı arttırmanın mümkün olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Group B streptococci (GBS) are frequently responsible for sepsis and meningitis which are seen in the early weeks of life. Although they show regional differences, neonatal meningitis and sepsis incidence due to GBS occur between 0,5-3 in every 1000 live birth. Hence, GBS colonization duringpregnancy was important. In this study, it is aimed to detect the vaginal GBS colonization, to compare the conventional culture methods that are used to detect the GBS colonization,and molecular methods.For this aim, vaginal samples were taken from 80 expectant mothers who applied to the Medical Faculty of Etlik Zübeyde Hanım Hospital, Women Healthcare and Birth Medical Clinic. These samples were studied at the Microbiology Laboratory of Gulhane Military Medical Academy Medical Microbiology labouratory.Group B Streptococus colonization was detected in the 16 mothers (20%) out of 80 who were studied. Growth on %5 sheep blood agar was detected in the 7 pregnant women out of 80 and 15 of the mother was observed real-time PCR positivity. When we compared GBS colonization and age groups, education levels , smoking, and using of spiral, we could not find a considerable difference between them. In this study, it was observed that direct on %5 sheep blood agar inoculation methods missed 56 % of real of GBS colonization, and real-time PCR was more sensitive and fast.According to data obtained from this study, it is concluded that with the PCR assays sensitivities greatly increased compared to that of the standard culture method for screening for group B streptococcus carriage in pregnant women.