Şark alimlerinden Zeynel Abidin Sarımurat (Hayatı,eserleri, ve dini anlayışı) 1898-1994
From east schorlars: Zeynel Abi̇di̇n Sarımurat (Life works and mystical conception)1898-1994
  1. Tez No: 445710
  2. Yazar: ARAFAT OLCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR GÖZÜTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Molla Zeynel Abidin Hoca, Zeynel Abidin Sarımurat, Şark âlimi, Medrese, Eğitim-Öğretim, Molla Zeynel Abidin Hodja, Zeynel Abidin Sarımurat, eastern wise, madrasah, education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin Doğu bölgesinde yaşamış olan Zeynel Abidin Sarımurat Hoca'nın hayatı, eserleri ve eğitim metotları hakkında bilgiler derlenmiştir. Hoca Efendi'nin daha çok ilmi yetkinliği, toplumdaki önderliği ve saygınlığı aydınlatılmaya çalışılmıştır. Zeynel Abidin Hoca'nın ilmi yetkinliği, takva yönü ve yaşantısı hakkında bilgiler verilmiştir. Bunun yanısıra medreselerinde uyguladığı eğitim metotları hakkında bilgilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu medreseler ile yetiştirmek istediği birey ve şekillendirmek istediği toplum tespit edilmeye çalışılmıştır. Zeynel Abidin Hoca'nın buradaki asıl hedeflerinden biri olan medrese geleneğini devam ettirmek ve bu gelenek ile âlim ve din adamı yetiştirme çabası tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; information about life, works and sophistic aspect of Zeynel Abidin Sarımurat who lived in East Region of Turkey is edited. Hodja scholarly competence, social leadership and is prestige are tried to clarify mostly. Information was given about Zeynel Abidin Hodja Efendi's scholarly competence, taqwa aspect and his life. Also it was tried to get information about pedagogics methods applied in madrasah. It was aimed to understand the personality which he wanted to bring up and the society he wanted to form with these madrasahs. Maintaining madrasah tradition and efforts to train religious scholar and wise were highlighted.