Türkiyede faiz oranları geçişkenliği üzerine bir uygulama
Interest rate pass-through in Turkey
  1. Tez No: 445712
  2. Yazar: AHMET BARAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HALUK YERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Politika Faiz Oranı, Faiz Oranlarına Geçiş Etkisi, Vektör Oto Regresyon, Etki ve Tepki Fonksiyonları, Eş bütünleşme analizi, Interest Policy Rate, Interest Rate Pass-Through, Vector Auto Regression, Impact and Response Functions, Co-integration Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gecelik borçlanma faizlerinde meydana gelen değişimlerin, fon veren kuruluşların kredi (konut, taşıt, ticari ve ihtiyaç kredileri) faizlerine geçişkenlik hızı ve seviyesini belirlemek amaçlanmıştır. Bu nedenle, Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejimi uygulanmaya başlandığı 2002'den günümüze kadar olan politika faizleri referans olarak alınmıştır. Vektör Oto Regresyon (VAR), eş bütünleşme ve Granger nedensellik testlerinden faydalanılmıştır. Vektör Oto Regresyon (VAR) modellemesi analizleri ile bankacılık faizlerinin politika faizlerindeki değişimlere kısa vadede gösterdiği dirençler ölçülmüştür. Eş bütünleşme analizleriyle söz konusu faizler arasında uzun vadeli bir ilişkinin varlığı araştırılmış ve hata düzeltme modeliyle faizlerin geçiş etkisinin hızı ve seviyesi ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın sonucunda, mevduat ve kredi türlerinde değişiklik meydana gelse de, Ülkemizde bankacılık faizlerine geçiş etkisinin hızlı ve uzun dönemde de yüksek seviyede olduğu söylenebilir. Hane halklarının kullandıkları kredi faizlerine geçiş etkisi, ticari kredileri nazaran daha yüksek ve daha hızlı seviyede meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is that; to determine of the changes of Turkey Central Bank's overnight repo rate which effects on the pass-through rate of credit funding institutions (housing, vehicle, commercial and personal loans) in Turkey. For this reason, the policy rates between 2002 and 2014 when is period of inflation targeting regime is taken as a reference. Vector Auto Regression (VAR), co-integration and Granger causality test has been used. The resistance of the banking interest rate policy in the short term which effects of changes in interest rates is measured by Vector Auto Regression (VAR) modelling. The existence of a long-term between these interest rates are analyzed with Co-integration while, the level of interest rate pass through has shown by Error Correction Model. All in all, in Turkey, even if the change occurs in the deposit and loan types, interest banking, the impact of the transition is fast and high in long-term. Transition of households' interest rate is faster and higher than commercial interest rates.