İskender Pala'nın romanları üzerine bir inceleme
A research/ on the novels of İskender Pala
  1. Tez No: 445734
  2. Yazar: GÜRKAN İLTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ġskender Pala, roman, tema, bakıĢ açısı, yapı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Son dönemin Türk romancıları arasında yerini alan Ġskender Pala‟nın, özellikle Doğu edebiyatı ve kültürü ile ilgili bilgilerini hikâye ve roman türünün imkânlarından yararlanarak okuyucularına aktardığını söylemek mümkündür. Son dönemlerde okurların romanların üzerine yoğunlaĢmasıyla birlikte Pala‟nın, Osmanlı‟ya ait kültürün tanıtılması ve anlaĢılmasıyla ilgili roman ve hikâyeleri bir araç olarak kullandığı görülmektedir. Ġskender Pala‟nın öykü, sözlük, roman, deneme ve çeviri metinler gibi çeĢitli alanlarda eserleri bulunmaktadır. Bununla birlikte farklı gazetelerde köĢe yazarlığı da yapmıĢtır. Tüm bunların yanı sıra akademisyenlik de yapan Pala‟nın mesleğinden kaynaklı olarak gençleri iyi tanıdığını söylemek mümkündür. Eserlerinde ana tema olarak özellikle aĢkı seçmiĢtir ve insanların aĢktan anladıklarıyla gerçek aĢk arasındaki farklılığı vurgulamıĢtır. Özellikle bu çalıĢmada incelenen metinlere bakıldığında Pala‟nın oluĢturmuĢ olduğu karakterlerin sevdiğine karĢı gönül bağları, kavuĢamasalar dahi birbirlerine sadakatli yaklaĢımları, ölene dek sevgilerine bağlı Ģahıslar olması önemli ayrıntılardır. Pala‟nın, eserleri yalnızca aĢk ile sınırlandırmak doğru olmaz. UnutulmuĢ ya da değerleri hiç anlaĢılmayan kimi insanların hayatlarına da romanlarında rastlamak mümkündür. Örneğin, Yunus Emre‟nin anlatıldığı Od romanı; Barbaros Hayreddin PaĢa‟nın anlatıldığı Efsane romanı bu ederlerden bazılarıdır. Pala‟nın romanlarını okuyan herkes, onun tarih bilgisinin ne kadar yüksek olduğunu hemen anlar. Öyle ki eserlerinde, Osmanlı medeniyet ve kültürüne ait olan detaylar dikkat çeker. 199 Yazarın tüm bu hususları okuyucuya sunarken postmodernizmin etkilerinden de esinlendiği dikkat çekmektedir. Aksiyonlarla dolu romanlarda karakterlere iki isim vermesi, anı anlatırken zaman zaman geçmiĢe gitmesi, çoğulculuğu kullanması önemlidir. Eserlerinde kullandığı akıcı dil de Pala‟nın, okur kitlesinin artmasına yol açmıĢtır. Bu nedenle de Pala, günümüzde en çok okunan yazarlar arasında yerini almıĢtır. Divan edebiyatını aktarmaya çalıĢan yazarın bu eserlerinin çok satılmasının insanların Klasik edebiyata karĢı bakıĢ açılarını da değiĢtirdiğini söylemek mümkündür. Bu anlamda değerli bir yazar olan Pala‟nın romanlarında tema ve yapı incelemesi bu çalıĢmanın konusu olarak belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is possible to say that Ġskender Pala who is one of the latest Turkish novelist, transfers his knowledge especially about Eastern literature and culture to his readers by benefitting from possibilities of story and novel. It is seen that as readers have condensed his novels recently, Pala uses stories and novels as a tool to introduce and make sense of culture belonging to Ottoman. There are works of Ġskender Pala in several areas such as story, dictionary, novel, trial, and translation texts. Moreover, he has worked as columnist for different newspapers. In addition all these, it is possible to say that he knows about youngs owing to his occupation as he is also an academician. He chooses love as main theme in his works and emphasizes the difference between real love and the love which people understand. Considering especially the texts examined in this study, the characters created by Pala have bonds of love to their lovers, approach to each other in loyalty though they don't be together, be up to their lovers until death and all these are important details. It is not true to restrict works of Pala only to love. It is possible to encounter with lifes of some people whose values have never been understood. For instance, Od novel telling about Yunus Emre; Efsane novel telling about Barbaros Hayreddin Pasha are some of them. All people reading the novels of Pala almost understand how his history knowledge is huge. In fact, details belonging to Ottoman civilization and culture remark in his works.