Lorraine Hansberry'nin A Raisin İn The Sun adlı eserine olgucu bir yaklaşım
A positivist approach to Lorraine Hansberry's work A Raisin İn The Sun
- Tez No: 445759
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN GÖRMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Lorraine Hansberry, A Raisin, Afro-Amerikan/Amerikan tiyatrosu, ırkçılık, kölelik, olgucu yaklaşım, Lorraine Hansberry, A Raisin, Afro-American/American Theater Racism, Slavery, Positivist Approach
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bugün ayrımcılık olarak ifade edilen ırkçılık olgusu, kölelik dönemin bir uzantısı olarak varlığını günümüzde de devam ettirmektedir. Bilindiği üzere uzunca bir süre devam eden mücadelelerin sonucunda kölelilik 1865 yılında kaldırılır. Ancak köleliğin kaldırılması bu mücadelelerin bitmesini sağlayamadığı gibi daha yoğun mücadelelerin başlamasına neden olur. Zira siyahların elde ettikleri kanuni hakları uygulama alanına taşımak; beyazların ise kölelik dönemine benzer durumu korumak için verdikleri mücadeleler, çatışma ve şiddete varacak kadar yoğunlaşır. Her değişimin bir başka değişime yol açtığı bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda köleliğin kaldırılması, kölelerini kaybetmek istemeyen beyazlarla kölelikten kurtulan siyahların mücadelesini başlatır. Üstelik beyazların uyguladığı fiziki kölelik şekil değiştirerek ırkçılık adı altında farklı uygulamalarla tekrar ortaya çıkar. Köleliğin bu dönüşümüne karşılık siyahlar da mücadelelerini sosyal, kültürel ve sanat alanındaki başkaldırılarla sürdürme yolunu seçerler. Önce müzik, sanat ve edebiyatla başlayan bu başkaldırılar sonraki dönemlerde yerini şiddet, yıkım ve acıların yaşandığı isyanlara bırakır. İşte bu dönem, dünya üzerinde pek çok gelişmenin olduğu renk, dil, din, kültür ve cinsiyet ayrımlarının mücadelesinin çeşitli şekillerde verildiği bir dönemdir. Bu dönemde yaşanan acılara tanıklık eden ve bu dönemde yaşanan gelişmelerden büyük oranda beslenen Lorraine Hansberry, zenci ve kadın bir yazar olarak 1950'lerin Afro-Amerikan edebiyatının önemli isimlerindendir. Hansberry'nin bu yıllarda kaleme aldığı ve birçok ödül almasını sağlayan A Raisin gerek Broadway'de tümüyle zenciler tarafından sahnelenen ilk zenci oyunu olması gerekse de 1950'lerin ırkçılığının yansımalarının büyük bir başarı ile tasvir edilmesi açısından tarihi bir değer taşımaktadır. Bu çalışmada asıl amaç, ırkçılık denildiğinde akla ilk gelen siyah beyaz meselesinin olgucu bir yaklaşımla incelenmesidir. Bu bağlamda öncelikle ırkçılık olgusunun ortaya çıkışı ve sebepleri üzerinde durulacak daha sonra da ırkçılığın kaldırılmasına yönelik mücadelelere edebiyat alanında yaşananlardan hareketle ışık tutulacaktır. Bu yaklaşımın objesi olarak da 1950'li yıllarda Afro-Amerikan tiyatrosunda Lorraine Hansberry tarafından yazılan A Raisin isimli eser incelenecektir. Hem siyahlar hem de beyazlar arasında ses getirmiş olan, tümü ile siyahlara ait üç perdelik bu tiyatro eseri sistematik bir şekilde incelenerek bulunan veriler tematik bir sıra ile düzenlenecektir. Bu bağlamda 20.yy Amerikan tiyatrosu başta olmak üzere kölelik, köleliğin kaldırılması, ırkçılık ve aile kavramının tarihsel gelişimi gibi dış faktörler; yazarı etkileyen akımlar iç faktörler olgucu bir yaklaşım benimsenerek irdelenecektir. Tüm bu incelemelerin sonunda ise yazarın ve eserin Afro-Amerikan tiyatrosu ve zenci toplumu üzerindeki birleştirici yönü üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of racism, which has been manifested and put into expression in various forms of discrimination from the early days of the national beginnings up to the modern times in America, has its historical roots and ideological underpinnings in periods characterized by dawnright racism and discriminatory attitudes, policies and practices. As a result of prolonged struggles and national strife, slavery was abolished in 1865. However the abolition of slavery has not only been unsuccessful and ineffective in giving an end to the various forms of discrimination and inequalities but also it has ironically given rise to remarkable degrees of ethnic dehumanizations, politically motivated inter-ethnic dissentions, social stratification and racial discrimination of various sorts, triggering and alleviating conflicts and struggles accross inter-racial lines, thematic repercussions of which were also found in various literary and cultural outputs and in various other artistic forms. Though some constitutional ameliorations and amendments have been made for the civil, democratic and juridical rights of the black population in America, there still exist some obstacles when it comes to the implementation of these rights; for instance, among the white population, the issue still looms large, and there has still existed a growing tendency among the whites, who do not want to lose their privileged status, to withold and impede the rights granted to the black people in our modern times in an attempt to continue the racial paradigms of the past. Furthermore, brand new forms of slavery began to flourish with their various manifestations, paving the way for new paradigms for transforming the signified meanings predicated on slavery. No sooner had these paradigmatic shifts been felt among the black population than they began to be encountered with political controversy and racial insurgency along ethnic, linguistic, religious, cultural and gender lines in the middle of the 20th century, a period, in which phenomenal changes and developments were recorded on a global level. A writer of black origin who came to the fore in characterizing and mirroring inter-ethnic exasperations and tribulations in this period within the aforementioned context, though at times controversially, is Lorraine Hansberry who is considered to be an influential Afro- American woman writer in 1950s, and who gained international recognition with her dramatic masterpiece, A Raisin, which was put in stage in Broadway Theater and described by many critics as a panoramic hall of mirrors for successively depicting the period. Having been inspired from the various texts I scanned, skimmed and sifted through, I feel that It would be tempting to say that my dissertation has been grounded in positivist and descriptive methodology in handling the issues mentioned above through a systematic analysis and inquiry of themes and subject matters in a chronical order with due references made to and the chief focus of concern on her masterpiece, A Raisin, together with theoretical and critical analyses made about the concept of family, the issue of slavery, its abolition as well as the contributions made by the writer to the amalgamation and the cultural relatedness of the various sections of the American society as expressed in the literary circles of the 20th century American Theater.