Reflections of the black ghettoization process in the selected African-American plays in ethnically specific perspectives
Etnik özel perspektiflerde seçilmiş Afro-Amerikan oyunlarında siyahi gettolaşma sürecinin yansımaları
  1. Tez No: 866615
  2. Yazar: ESRA İPEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİNE BAHAR KARLIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gettolaşma, ırklar arası evlilik, aşağılık kompleksi, çifte bilinç, Ghettoization, miscegenation, double consciousness, inferiority complex
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sanat ve dönemin şartları göz önüne alındığında, göçlerin, savaşların, hastalıkların ve diğer önemli sosyolojik olayların yansımaları o dönemin sanatsal eserlerinde açıkça görülebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan Büyük Göç ile beraber gettolaşma sürecinin başlaması özellikle siyahilerin yaşamlarını birçok alanda sekteye uğratmıştır ve bunun etkileri de siyahi sanatçılar tarafından işlenen önemli meselelerden biridir. Bu nedenle siyahi oyun yazarları da, tıpkı birçok diğer sanatçı gibi, siyahilerin içinde bulundukları şartlarla ilgili farkındalığını arttırmak ve onları kendi hikayelerinde pasif bir rolden daha aktif bir rol almaları için harekete geçirmek gibi birbirinden farklı amaçlarını aktarma çabasında olarak sanatlarını icra etmişlerdir. Onlara göre Afro-Amerikanların ve onların yeterince değer verilmeyen kültürlerinin küllerinden doğabilmesi için tiyatrodaki önyargılı, stereotipikleşmiş veya yanlış yorumlanmış tasvirlerinin ölmesi gerekmektedir. Bu yenilenme sayesinde, yanlış kavramsallaştırılmış Afro-Amerikan kültürü, kimliklerindeki Afrikan ya da Amerikan taraflarından birisi diğerine üstün gelmeden yeniden ele alınabilir ve düzeltilebilir. Gettolaşmanın beraberinde getirdiği maddi sıkıntıların yanı sıra, Afro-Amerikanların kendi siyah bedenlerine sıkışıp kalmış iki ayrı kimlik; Afrikan ve Amerikan, ve onlara aşılanmaya çalışılan aşağılık kompleksiyle toplumda var olma çabaları birçok siyahinin yaşamını derinden etkilemiştir. Bu nedenle, bu çalışma siyahilerin gettolaşma ve buna dayalı olan ırklar arası evlilik tecrübelerini William Edward Burghardt Du Bois'in çifte bilinç teorisi (1903) ve Frantz Fanon'un aşağılık kompleksi kavramını (1952) kullanarak siyahilerin kimliklerinin yeniden nasıl şekillendirildiğini Lorraine Hansberry'nin A Raisin in the Sun (1959) ve Lynn Nottage'ın Fabulation or the Re-education of Undine (2004) oyunlarında incelemeyi hedefler.
Özet (Çeviri)
When the relationship between art and the era's conditions is taken into consideration, the reflections of the migrations, wars, diseases or other sociological incidents can be clearly seen in the artworks of that period as they put the realities of the circumstances on the stage. For this reason, art makers have taken significant responsibilities and undoubtedly, all the African-American playwrights, like other artists, have struggled to convey their various purposes to their community for social mobility such as raising coloured people's awareness, educating them about their circumstances, and making them take an active role in their liberation process rather than being passive. According to them, the theatre should be killed with its own prejudices, stereotypes, and misinterpretations about Afro-Americans and their underrated culture, so that it can reborn from its ashes. Thanks to this regeneration, the misconception about Afro-American history may be corrected from the beginning with the acceptance of the duality in their identities without ceasing one of them; Africanness and Americanness. The battle in this twoness in one black body has reshaped coloured people's perceptions towards their past, current situations and the future. Due to the ongoing suppression of the“white world,”Afro-American people have not only been excluded from being Americans in their state of mind but also have been marginalized in the U.S. ghettos with the fear of exchanging their genetic heritage through interracial marriage. Therefore, this thesis examines black experiences related to ghettoization and its consequences depending upon especially miscegenation within the frame of William Edward Burghardt Du Bois's theory of double consciousness and Frantz Fanon's inferiority complex term in the way of re-shaping coloured people identities in the selected plays which provide a wider perspective from different periods: Lorraine Hansberry's A Raisin in the Sun (1959) and Lynn Nottage's play; Fabulation, or the Re-education of Undine (2004).