Bir yönetim fonksiyonu olarak iç denetim ve Türkiye'de iç denetim uygulaması
The internal audit as a management function and the internal audit application in Turkey
  1. Tez No: 445779
  2. Yazar: HASAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT EBİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İdare, Denetim, Denetçi, Kamu Mali Yönetimi, Teftiş, İç Denetim, İç Kontrol, Kamu Yönetimi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma ile uygulaması yeni olan iç denetim sisteminin diğer ülke uygulamalarına da değinilerek Türk kamu yönetimi için mevzuattaki yeri ve uygulamaları incelenmiştir. Çalışmada idare kavramı, hem diğer ülkeler hem de ülkemiz açısından denetim ve denetim türleri incelenmiştir. İç denetimin tarihsel gelişimi çalışmıştır. İç denetimin amacı ve bileşenleri incelenmiştir. İç denetim türleri incelenmiş ve iç kontrol ile ilişkisi değerlendirilmiştir İç denetimin bağımsızlığı ve etkinliği üzerinde durulmuştur.Türk kamu mali yönetimi sisteminde iç denetim ele alınmıştır. Genel denetim anlayışından farklılıklar getiren Türk Kamu Yönetiminde uygulaması yeni olan iç denetimin teftişten farklı yönleri çalışılmıştır. Türkiye'de uygulanan kamu iç denetim modelinin farklı ülkelerde uygulanan iç denetim modelleri ile karşılaştırılması yapılmıştır.Birinci bölümde idare ve denetim kavramaları hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde iç denetimin tarihsel gelişimi, iç denetimin amacı ve bileşenleri, iç denetim türleri incelenmiş ve iç kontrol ile ilişkisi, bağımsızlığı ve etkinliği değerlendirilmiştir.Üçüncü Bölümde Türk kamu mali yönetimi sistemine yeni giren 5018 sayılı kanun kapsamındaki“iç denetim”sistemi incelenmiş ve iç denetim fonksiyonuna yönelik düzenlemeler değerlendirilmiştir. İç denetimin teftişten farklı yönleri çalışılmıştır. Türkiye'de uygulanan kamu iç denetim modelinin farklı ülkelerde uygulanan iç denetim modelleri ile karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,the position of the system of internal audit,which has been just carried out,in legal statute and applications for Turkish public administration was examined and analyzed.While doing this,the approach and application in another countries were also touched upon and referred.In the study, the administration concept, audit and the types of audit was analyzed in terms of both our country and the foreign countrie's audit and the types of audit.The historical improvement of internal audit was studied.The purpose and the combinations of internal audit was probed.The types of internal audit was analyzed and the relationship with the internal control was also evaluated.The independence and effectiveness of internal audit were emphasized. The internal audit in the system of Turkish public financial administration was addressed an issue. The differences of the internal audit,which is brand new in Turkish public administration and showing diversity from the insight of general audit as compared with the inspection were analyzed and probed.The model of public internal audit carried out in Turrkey was compared with the ones carried out in the other countries.In the first part, the administration and audit conceptions were stressed.In the second part, the historical development of the internal audit,the combinations and the aim of the internal audit ,the types of internal audit and its relationship with internal control and its independence and effectiveness were investigated and appraised.In the third part, the internal audit system in the scope of Public Financial Management and Control Law No 5018 which has been just introduced into the system of Turkish public financial administration was studied and the regulations towards internal audit function were assessed. The model of public internal audit carried out in Turkey was compared with the ones carried out in the other countries.