Yatırım bankacılığı ve Türkiye'deki gelişimi
İnvesment bank and development in Turkey
  1. Tez No: 445793
  2. Yazar: BEKİR AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ŞÜKRÜ MOLLAVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Tarihi, Yatırım Bankacılığı, Avrupa Yatırım Bankası, Banking History, Investment Banking, European Investment Bank
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada bankacılık sisteminde yer alan Yatırım Bankacılığı ve Türkiye'deki gelişimi değerlendirilmektedir. Ülkelerin ekonomik gelişmelerinde yatırımlar önemli bir yer tutmaktadır. Yatırımcıların ihtiyaç duydukları sermaye birikimlerine erişimlerinde en önemli aracı kuruluşların başında bankalar yer almaktadır. Diğer bir ifade ile bankalar, yatırımcılara ihtiyaç duydukları uzun vadeli ve düşük maliyetli fon gereksinimlerini sağlamada en önde gelmektedir. Bankacılık sektöründe de düşük maliyetli, uzun vadeli fonları sunacak Yatırım Bankalarının Ülkemizde henüz yeni yeni tanınıyor olması ve gerekli desteğin kamu kurumlarınca sağlanmaması, bu bankalardan yatırımcıların faydalanma oranlarının düşük seviyede kaldığını göstermektedir. Ülkenin ekonomik gelişmesinin sağlanması için henüz emekleme aşamasında olan bu bankacılık türüne gerekli önemin verilmesi gerekmektedir. Bu bankacılık türünün gelişimiyle birlikte, KOBİ statüsünde yeni kurulan işletmeler ile büyümek isteyip ancak ucuz finansal destek temin edemeyen firmalarından büyümesi sağlanabilecektir. Mikro anlamda işletmelerin büyümeleri, makro anlamda da ülkenin gelişimine(istihdam, GSMH, vb.) doğrudan ve dolaylı katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, investment banking and its progress are dealt with. Investments in the progress of countries reserve a place. Banks play a part among intermediary firms in terms of investors' access to needed capital accumulations. In other words, banks come first in providing long-term and low-cost fund needs for investors. It has been observed that investment banks are known newly and the sufficient support is not provided by state institutions and investors take advantage of such banks at the lowest level. In this study, it has been mentioned that this type of banking that is at the beginner level should be given enough importance. With the progress of this type of banking, the growth will be provided that new institutions that are at the SME statue and companies that would like to grow but not able to find financial support. The growth of business in terms of micro will directly contribute to the growth of the countries. (employment, GSMH…etc)