İşitme ve zihinsel yetersizliği olan çocuklara sahip Burundili ailelerin gereksinimlerinin belirlenmesi
Determining the needs of Burundian families who have hearing impaired and mentally disabled children
- Tez No: 445816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN BAYDIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Burundian families, family needs, Family Needs Scale, disabled children, Burundili aileler, aile gereksinimleri, Aile Gereksinimi Belirleme Aracı, yetersizliği olan çocuklar
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
This descriptive comparative research was conducted to determinate the needs expressed by Burundian parents with disabled children. In addition, It was also aimed to examine the effects of some sociodemographic characteristics on the needs. Participants were 172 mother-father couples who had hearing impaired or mentally disabled children. Data were collected using Family Needs Survey (FNS). By using Burundian version FNS scale which was adapted with 29 items, it was found that Burundian parents reported 17 items as most and 12 as least needs. According to the results, the differences between expressed needs were significant according to child's disability, parents' gender, educational level and perceived daily expenses. Parents of hearing impaired children expressed more needs than parents of mentally disabled children. Mothers expressed a high level of needs than fathers, and parents with a high education level expressed more needs than parents with lower level education. Also, non educated parents expressed a lower level of needs than educated parents. According to child's age and gender, the difference in expressed needs was not significant.
Özet (Çeviri)
Bu betimsel karşılaştırma modelindeki çalışma yetersizliğe sahip Burundili ailelerin gereksinimlerinin belirlenmesi için yürütülmüştür. Ek olarak, bazı sosyodemografik özelliklerin gereksinimler üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Katılımcılar işitme yetersizliğine ya da zihinsel yetersizliğe sahip çocuğu olan 172 çift, toplam 344 anne babadır. Veriler Aile Gereksinimleri Belirleme Aracı (AGBA) kullanılarak toplanmıştır. Aile Gereksinimleri Belirleme Aracının (AGBA) 29 maddelik Burundi versıyonunun kullanılmasıyla Burundili ebeveynlerin 17 madde için en çok gereksinim duyduklarını ve 12 madde için de en az gereksinim duyduklarını belirttikleri bulunmuştur. Bulgulara göre, belirtilen gereksinimlerin çocuğun yetersizliğine, ebeveynin cinsiyetine, eğitim düzeyine ve günlük kazancına göre farklılıkları anlamlıdır. İşitme yetersizliğine sahip çocuğu olan aileler zihinsel yetersizliğe sahip çocuğu olan ailelerden daha fazla gereksinim belirtmiştir. Anneler babalardan daha yüksek düzeyde gereksinim belirtirken, yüksek eğitimli ebeveynler düşük eğitimli ebeveynlerden daha az gereksinim ifade etmişlerdir. Ayrıca, eğitimsiz aileler eğitimli ailelerden daha az gereksinim belirtmiştir. Çocuğun yaşı ve cinsiyetine göre belirtilen gereksinimlerdeki farklılık anlamlı değildir.