Marka hakkının internet ortamında ihlali
Infringment of trademark rights on internet
  1. Tez No: 445855
  2. Yazar: ESRA DİŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZAN HAYAL ŞEHİRALİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Alan Adı, Yönlendirici Kod, Anahtar Sözcük, 556 sayılı KHK m. 9/II-e, Trademark, Domain Name, Metatag, Keyword, Decree-Law No. 556 Article 9/II-e
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
556 sayılı KHK m. 9/II' ye 5833 sayılı Kanun ile eklenen“e”bendi, markanın hakkı ya da meşru bağlantısı olmayan üçüncü kişi tarafından internet ortamında kullanımını düzenlemiştir. Madde metninin gerekçesinde de belirtildiği üzere bu madde, internette marka kullanımının marka hakkı kapsamına girdiği yönündeki yerli ve yabancı mahkeme içtihatlarının ve de yerli ve yabancı doktrindeki görüş birliğinin neticesidir. Bu maddeden hareketle bir markanın alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük olarak kullanımının marka hakkının ihlali sonucunu doğuracağını ifade edebiliriz. Sayılan kullanım halleri sınırlı sayıda olmayıp gelişen teknoloji ile beraber ortaya çıkacak yeni kullanımlar da söz konusu düzenleme kapsamına dahil edilebilir. Markanın internet ortamında kullanımının KHK m. 9/II-e kapsamına dahil edilebilmesi, aynı maddede geçen ön şartların mevcut olmasına bağlıdır. Bu şartlar ise markayı internet ortamında kullanan kişinin hakkının veya meşru bağlantısının olmaması ve kullanımın ticari etki yaratmasıdır. KHK, internet ortamında kullanımın ön şartlarını açıkça belirtmiş olmasına rağmen bu şartlardan anlaşılması gereken hususların ne olduğu konusunda herhangi bir maddeye yer vermemiştir. Bu sebeple KHK'nın aradığı ön şartlar izaha muhtaçtır. Bahsi geçen temel konular etrafında şekillenen çalışmamızda; markanın internet ortamında kullanım halleri, bu kullanım hallerinin ihlal sayılabilmesi için gerekli olan ön koşullar ve markası internet ortamında ihlale uğrayan marka sahibinin hak ve talepleri ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subparagraph (e) of the Article 9/II of the Decree Law no. 556 which is added with the Law no. 5833, regulates the use of a trademark on the internet by a third party who does not have any legal right or any legitimate claim to it. As it is stated in the official preamble, the aforementioned article is a result of the consensus reached both in national and in foreign jurisprudence and academic doctrine that the use of trademark on the internet falls within the scope of trademark rights. Pursuant to this Article, it can be concluded that the use of a trademark as a domain name, redirecting code or keyword constitutes a trademark infringement. Given types of use are not being enumerated in a numerus clausus manner, therefore new types of use that might result from technological advancements can as well be covered by this Article. The inclusion of the use of a trademark on internet into the scope of Decree Law No: 556, Article 9/II-e requires meeting the preconditions specified in the same article. These preconditions are the absence of the right or legal connection of the person using the trademark on internet, and the use should have commercial effect. Even though the Decree Law No: 556 clearly specified the preconditions of use on internet, it doesn't include any provision about what the points to be understood from these preconditions are. For this reason, the preconditions required by the Decree Law No: 556 are requiring further explanation. In our study that was shaped around the fundamental topics mentioned; the tardemark's forms of utilization on internet, the preconditions of considering these forms of use as the infringement, and the rights and requests of the owner of trademark infringed on internet were analyzed in details.