İstanbul Uluslararası Finans Merkezi stratejik yönetimi'nin Singapur örneği ile karşılaştırılması
Comprasion of starategical management of Istanbul international financial center wi̇th Singapore example
  1. Tez No: 445884
  2. Yazar: BENİAN ERDEM ATAKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İFM, Singapur, Kalkınma, Finansal Derinlik, İFM, Singapore, Devolopment, Financial Deepness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Uluslararası ekonominin küreselleşme olgusu ile tanışması, artan küresel rekabet olgusunun gerektirdiği teknolojik ilerlemenin ekonomik sisteme yapmış olduğu katkı ve üretim faktörlerinin optimal kullanımının sağlanmasının sonucu olarak uluslararası sermayenin mobilitesi artmıştır.Dünya üzerinde miktarı ve menşei tam olarak belirlenemeyen sermaye kendisini güvende hissedebileceği ve en çok kar elde edebileceği merkezlere yönelmiştir. Ülkeler kalkınma politikalarını gerçekleştirebilmek ve/veya sürdürülebilir büyümelerini devam ettirebilmek için yabancı sermayeye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için finansal merkezler kurarak, karlı ve güvenilir bir yatırım ortamı yaratıp doğrudan ya da dolaylı sermayeyi ülkelerine çekebilecek politikalar uygulamaktadırlar. İstanbul Finans Merkezi (İFM), Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yabancı sermayeyi finans merkezi kanalı ile ülkeye çekerek kalkınma ve sürdürülebilir büyüme politikalarını gerçekleştirebilmek için hedeflenen bir projedir. İstanbul' un sahip olduğu tarihi, sosyal ve ekonomik avantajlarının yanı sıra projenin gerçekleştirilebilmesinin önünde pek çok dezavantajı da mevcuttur. Avantajları çoğaltmaya ve dezavantajları ortadan kaldırmaya yönelik yasal, sosyal ve ekonomik çalışmalar halen devam etmektedir. Proje'nin orta vadede gerçekleşmesi ve İFM'nin sürdürülebilir finans merkezi kimliği kazanarak ülkenin kalkınma politikasına katkı sağlayabilmesi beklenmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmada uyguladığı başarılı kalkınma politikası ile dünyanın önde gelen ticaret merkezlerinden birisi aynı zamanda Bölgesel Finans Merkezi olarak da kabul edilen Singapur'un deneyimi uyguladığı kalkınma politikaları ve finansal derinliği kapsamında incelenmiş,Türkiye ile mevcut durum karşılaştırması yapılarak İFM projesi için önemli bir yol gösterici örnek olabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The mobility of international capital has recently increased as a result of economy meeting globalization, the contribution of technological progress required by the insreasing global competition to the economic system, and the optimal utilization of production factors. The capital, the amount and origin of which can not be exactly determined has been inclined towards centers where it can feel safe and profit the most. Countries need foreign capital in order to carry out their development policies and maintain their growth. For this purpose, they establish financial centres and carry out policies that can draft direct or indirect capital to their countries by creating a profitable and safe environment for investment. IFC is an objective project that attracts foreign capital that is needed to carry out sustainable economic growth policies via financial centre. Although Istanbul has historical, social and economic advantages, there are many disadvantages against putting the IFC Project into practice. Legal, social and economic operations still continue to improve advantages and to decrease the effect of disadvantages of the ongoing Project. Realization of the Project and having sustainable financial centre identity are expected to contribute to Turkey's development policy. In this context, the experience of Singapore, a city ragarded as one of the most leading trade centers around the world with its successful development policy and as local financial centre, within the scope its development policies and financial deepness has been analyzed and this experience has been appraised to be an important directive example for the IFM Project comparing to the current situation of Istanbul/Turkey.