Bir şehirde oturanların memnuniyet düzeylerinin, marka şehir oluşturmaya olan etkisi (Adıyaman örneği)
Brand city building; an application on the levels of satisfaction dwelling in the city (Adıyaman sample)
- Tez No: 445902
- Danışmanlar: DR. HAYDAR ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Branding, marketing, urban marketing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
, küresel dünyada büyük bir önem taşımaktadır. Artan rekabet ortamında ürünlerin satılabilmesi için pazarlamanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Son yıllarda şehir pazarlama konusu da pazarlama biliminin alt bilim dallarından biri haline gelmiştir. Şehir markası oluşturmak büyük önem taşıdığı için bütün şehirler markalaşmak üzere çalışmalar yapmaya başlamıştır. Markalaşma çalışmalarının önemli bir kısmını da stratejik pazarlama çalışmaları tutmaktadır. Markalaşan şehirler ekonomik anlamda canlanmakta, şehrin yaşam kalitesi ve istihdam olanakları artmaktadır. Araştırmanın amacı Adıyaman ilinde yaşayanların şehre ilişkin görüşlerinin tespit edilmesi; şehirde yaşayanların memnuniyetinin şehir markalaşmasına, etkisinin belirlenmesidir. Bu amaçla, Adıyaman ilinde yaşayanların şehre ilişkin görüşleri alınarak şehirde yaşayanların memnuniyetlerinin şehir markalaşmasına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada Adıyaman ilinde yerleşik 400 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerin analiz ve değerlendirme sonuçlarına göre“Kent markalaşması ile ilgili değişkenlerin tümü katılımcılar tarafından yeteri kadar önemli olarak algılanmaktadır”görüşü kabul edilmiştir. Çalışma, markalaşma çalışmasının şehirde yaşayanlarda fiziki, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik etkilerini belirlemek adına önemlidir. Çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, kentin tarihçesi, coğrafi konumu ve şehir varlıkları hakkında bilgi verilip, şehrin zayıf ve güçlü yönleri ile şehrin fırsat ve tehdit olarak değerlendirebileceği yönleri ele alınmıştır.Ayrıca, Adıyaman halkının yaşam standartlarının arttırılması, ülke ve şehir ekonomisine katkı sağlaması ve kent markalaşması adına çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Marketing is very important in globalized world. In this competitive environment,it's getting become more and more importan day by day to sell products. Lately city marketing has been one of the sub branches of science of marketing. It's important to create brand city so all cities has begun working on branding. One of the important parts of branding works is strategic marketing works. The cities which have become brand, getting better in economy also the eligibity of city's quality too and increase employment opportunities. The main purpose in this research is by taking the opinions of about the city of those who live in the Adıyaman city and the satisfaction of living people in the city is to determine the effect of branding the city. For this purpose the effect of city branding on the satisfaction of people living in the city have been investigated. A survey was conducted with 400 people in the province of Adıyaman. According to resoults,“ the all veriables abour city branding from participants”this opinion was accepted. Xiv is important for to working, branding works and those people who living in the city to know effects of physical, psychological, sociological and economic. With the help of informations obtained by various sources, the city's history, geographical location and given information about city assets, the city's strenghts and weaknesses, focused on aspects that city can evaluate opportunity and threat. Also, the improvement in the living standards of the people of Adıyaman and contribute to the economy of the country and the city, different suggestions improved for city branding.