Türkiye'deki elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesi ve dağıtım sektörü faaliyetlerinin incelenmesi
Investigation of privatization and distribution of electricity distribution industry sector in Turkey
- Tez No: 445912
- Danışmanlar: DR. MEHMET CAVLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Sektörü, Özelleştirme, TEDAŞ, Doğal Tekel, Regülasyon, Kayıp-kaçak oranları, Electricity Sector, Privatization of TEDAŞ, Natural Monopoly Regulation, loss-leakage rates
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
1980'lerden itibaren dünya ülkelerinde yaygın olarak uygulanan özelleştirme politikalarından elektrik sektörü de etkilenmiştir. Elektriğin iletimi ve dağıtımı, doğal tekel niteliği taşıdığından elektrik sektöründe yapılan özelleştirmeler, regülasyonu zorunlu kılmıştır. Elektrik sektöründeki özelleştirmeler, sektörde rekabeti sağlamayı ve elektrik kayıp- kaçak oranlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Yatırım maliyeti oldukça yüksek olan elektrik sektörü, ülkelerin ekonomik durumundan oldukça etkilenmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de elektrik dağıtım faaliyetini yerine getiren TEDAŞ'ın özelleştirilme süreci incelenmiştir. Bunun için özelleştirme ve elektrik sektörü ile ilgili yayınlanmış kitaplar, akademik çalışmalar, kalkınma planları, konferans sunumları, uzmanlık tezleri, makaleler, kuruluşların sektör ile ilgili raporları, resmi gazetede yayımlanmış kanun ve yönetmelikler, anlaşma ve sözleşmeler, yargı kararları incelenerek bilgiler bir araya getirilmiş, resmi kurumların konu ile ilgili halka açık istatistik verileri toplanarak verilerin analizi yapılmış, sektörde özelleştirmelerin asıl nedeni olarak gösterilen kayıp-kaçak oranlarının detaylı incelenmesi ile ilgili çalışma yapılmış, özelleştirme uygulama ve sonuçları detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda, elektrik dağıtım sektöründeki özelleştirmelerin başarısı ile ilgili kısa vadede bazı verilerin olumlu sonuçlandığı görülmüşken, asıl başarı değerlerinin uzun vadede ortaya çıkacağı ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The electricity sector is also affected by privatization policies that implemented widely in the countries of the world since the 1980s. Privatization of the electricity transmission and distribution has been mandating regulation because of natural monopolies in the electricity sector. Privatizations in the electricity sector aimed ensuring competition in the sector and reduce electricity loss-leakage rates. Investment costs are considerably high in electricity sector; it is highly affected of economic situation of the country.In this study, TEDAŞ's privatization process have been investigated which coordinates the electricity distribution activities in Turkey. For this purpose published books related to the electricity sector, academic studies, development plans, conference presentations, specialty theses, articles, industry related reports of the organization, the official newspaper published laws and regulations, agreements and contracts, examining judicial decisions, information has been gathered; publicly available statistics on the subject of public institutions made the analysis of the data collected, the privatizations in the sector as the main cause of loss-leakage rate shown on the detailed examination of the work done, customization, implementation and outcome were analyzed in detail. As a result, in the short term about the privatization of electricity distribution sector was viewed as a positive result in the success of some of the data is expected to occur in the long term success of the actual value.