Ruh sağlığı belirtilerinin yordayıcısı olarak affetme ve dindarlık ilişkisi
The relationship between forgiveness and religiosity as predictors of mental health symptoms
- Tez No: 445979
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Affetme, Ruh Sağlığı, Dindarlık, Dinsel Eğilim, Forgiveness, Mental Health, Religiosity, Religious Orientation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırma, affetme, ruh sağlığı ve dindarlık arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini Sakarya Üniversitesi'nde lisans öğrenimi görmekte olan toplam 1092 öğrenci (398 erkek ve 694 kadın) oluşturmaktadır. Anket, öğrencilere 2014-2015 eğitim-öğretim yılının güz döneminde sınıflarında uygulanmıştır. Araştırmada, demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, gelir algısı, sosyal çevre, fakülte, sınıf düzeyi) belirlemek için Kişisel Bilgi Formu; affetme eğilimini ölçmek için Heartland Affetme Ölçeği ve Affedicilik Ölçeği, ruh sağlığını ölçmek için Kısa Sempton Envanteri ve son olarak dindarlığı ölçmek için ise Dindarlık Ölçeği ve Dinsel Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca ankete, birer soruluk Tanrı tarafından affedildiğine inanma, Alçakgönüllülük ve Gurur eğilimi soruları eklenmiştir. Verilerin analizinde SPSS 20.00 paket programı kullanılmıştır. Bulguların analizinde t-testi, ANOVA, Pearson Korelasyon katsayıları ve regresyon analizinden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre affetme, ruh sağlığı ve dindarlık ile demografik değişkenler arasında anlamlılık derecesine ulaşan bazı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca, affetme ile alçakgönüllülük arasında pozitif ilişkiler tespit edilmişken; gurur ile negatif ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; dindarlık-affetme, affetme-ruh sağlığı ve dindarlık-ruh sağlığı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca dindarlığın affetmeyi; affetme ve dindarlığın ruh sağlığını anlamlı derecede yordadığı belirlenmiştir. Özellikle kendini affetme boyutunun, ruh sağlığını en yüksek derecede yordadığı bulgulanmıştır.Özetle bu araştırma sonunda, ruh sağlığı, affetme ve dindarlık arasında anlamlı pozitif ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the relationship among forgiveness, mental health and religiosity. The sample of this empirical study consists of 1092 undergraduate students (398 males and 694 females) from Sakarya University. The questionnaire was conducted to the sample during the autumn semester of 2014-2015 academic year. In this research, to determine demographic variables (gender, age, perceived income, social environment, faculty, class level) Personal Information Form; to measure forgiveness the Heartland Forgiveness Scale and the Forgivingness Scale; to measure mental health the Brief Symptom Inventory; to measure religiosity the Religiosity Scale and the Religious Orientation Scale was used. Also, three more questions were added about the orientations of belief the forgiveness by God, humility, and arrogance. The data was analyzed by SPSS 20.00 statistical program. t-test, ANOVA, Pearson Correlation and regression were used for data analysis. The findings of the study indicate that there are significant differences with mental health, forgiveness and religiosity according to demographic variables. There are positive correlations between humility and forgiveness while there are negative correlations between arrogance and forgiveness. According to results, there are also significant positive correlations between religiosity- forgiveness, mental health-forgiveness and religiosity-mental health. Furthermore, religiosity predicts forgiveness; forgiveness and religiosity predict mental health as well. Especially self-forgiveness predicts mental health at the highest level. In sum, the results of this study indicate that there are significant positive correlations among mental health, forgiveness and religiosity.