Obezitenin aleksitimi ve dikkat eksikliği hiperaktivite belirtileri ile ilişkisi
The relationship between obesity, alexithymia and attention deficit hyperactivity symptoms
  1. Tez No: 996435
  2. Yazar: AYŞE NUR ERYILMAZ ÖZKAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ESRA ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Obesity, Attention Deficit Disorder with Hyperactivity, Alexithymia, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlığı olumsuz etkileyen anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanan ve çok sayıda hastalık için önemli bir risk faktörü oluşturan kronik bir hastalıktır. Obezite tedavisinde yalnızca diyet ve fiziksel aktivite düzenlemeleri değil, eşlik eden psikiyatrik özelliklerin değerlendirilmesi de önem taşımaktadır. Bu çalışmada, obezite ile ilişkili psikiyatrik etmenler olan aleksitimi, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtileri, depresyon, anksiyete ve yeme farkındalığı arasındaki ilişkilerin bütüncül bir yaklaşımla incelenmesi amaçlanmıştır. Mevcut literatürde söz konusu değişkenler çoğunlukla tekil ya da ikili ilişkiler üzerinden değerlendirilmiş olup, bu çalışmada değişkenlerin karşılıklı etkileşimlerinin eş zamanlı olarak ele alınması hedeflenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte planlanmıştır. Çalışmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Merkezine başvuran, beden kitle indeksi (BKİ) ≥30 kg/m² olan ve 18 yaşını doldurmuş hastalar ile BKİ <25 kg/m² olan hastane personeli ve yakınlarından oluşturulan kontrol grubu dahil edilmiştir. Çalışma örneklemini normal kilolu 90 ve obez 90 olmak üzere toplam 180 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği-20 (TAÖ-20), Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HADÖ) ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30) uygulanmıştır. BULGULAR: BKİ düzeyine göre obezitesi olan ve olmayan bireylerin karşılaştırılması sonucunda, obezitesi olan bireylerde ASRS, TAÖ-20, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği-Depresyon (HADÖ-D) ve Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği-Anksiyete (HADÖ-A) toplam puanlarının daha yüksek; YFÖ-30 toplam puanının ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Obeziteyi yordayan faktörlerin tek değişkenli olarak incelendiği lojistik regresyon analizinde, yeme farkındalığı, DEHB belirtileri, anksiyete, depresyon ve aleksitimi düzeylerinin her birinin obezite ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Hiyerarşik lojistik regresyon analizinde tüm değişkenler birlikte değerlendirildiğinde, yeme farkındalığı obezitenin en güçlü ve bağımsız yordayıcısı olarak öne çıkmıştır. SONUÇ: Çalışmamızda, obezite grubunda psikopatolojik belirtilerin daha yüksek, yeme farkındalığının ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda, obezite tedavisinde yalnızca kilo kaybına odaklanmak yeterli olmayabilir. Bunun yerine, bireylerde DEHB, anksiyete, depresyon ve aleksitimi belirtilerinin sistematik olarak değerlendirilmesi, gerekli durumlarda uygun psikiyatrik müdahalelerin planlanması ve eş zamanlı olarak yeme davranışı sırasında dikkat ve farkındalık düzeyini artırmaya yönelik yaklaşımların tedavi programlarına entegre edilmesi gerektiği düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Obesity is a chronic disease defined by the World Health Organization as abnormal or excessive fat accumulation that presents a risk to health and constitutes a major risk factor for numerous diseases. In the treatment of obesity, not only dietary and physical activity interventions but also the assessment of accompanying psychiatric features is of great importance.The present study aimed to examine, within a comprehensive framework, the relationships between obesity and psychiatric factors including alexithymia, attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) symptoms, depression, anxiety, and mindful eating. While the existing literature has generally evaluated these variables through single or pairwise associations, this study sought to address their interactions simultaneously within an integrated model. MATERIALS AND METHODS: This study was designed as a descriptive and cross-sectional investigation. The study included patients aged 18 years and older with a body mass index (BMI) ≥30 kg/m² who applied to the Obesity Center of University of Health Sciences Beyhekim Training and Research Hospital, as well as a control group consisting of hospital staff and their relatives with a BMI <25 kg/m².The study sample consisted of a total of 180 participants, including 90 individuals with normal weight and 90 individuals with obesity. The participants were administered a Sociodemographic and Clinical Data Form, the Toronto Alexithymia Scale-20 (TAS-20), the Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Self-Report Scale (ASRS), the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and the Mindful Eating Questionnaire (MEQ-30). RESULTS: In the comparison of individuals with and without obesity based on BMI levels, it was found that individuals with obesity had higher total scores on the Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), Toronto Alexithymia Scale-20 (TAS-20), Hospital Anxiety and Depression Scale–Depression (HADS-D), and Hospital Anxiety and Depression Scale–Anxiety (HADS-A), whereas their Mindful Eating Questionnaire (MEQ-30) total scores were significantly lower.In the univariate logistic regression analysis examining the factors predicting obesity, mindful eating, ADHD symptoms, anxiety, depression, and alexithymia levels were each found to be significantly associated with obesity. When all variables were evaluated together in the hierarchical logistic regression analysis, mindful eating emerged as the strongest and independent predictor of obesity. CONCLUSION: In our study, individuals with obesity exhibited higher levels of psychopathological symptoms and lower levels of mindful eating. In this context, focusing solely on weight loss may not be sufficient in the treatment of obesity.Instead, it is important to systematically assess ADHD symptoms, anxiety, depression, and alexithymia in individuals, to plan appropriate psychiatric interventions when necessary, and to integrate approaches aimed at enhancing attention and awareness during eating into treatment programs.