Mezhepler arası yaklaşım bağlamında ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin gözünden“İslam düşüncesinde yorumlar”(Şanlıurfa örneği)
“Interpretations in Islamic thought”from the perspective of secondary school 7th grade students in the context of inter-sectarian approach (Şanliurfa case)
- Tez No: 997624
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED ALİ YAZIBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Dini çoğulculuk, Religious education, Religious pluralism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Her geçen gün farklılıkların büyüdüğü fakat kendisinin giderek küçüldüğü dünyada çoğulcu ortama hitap edecek bir zemin hazırlamak zorunluluk haline gelmiştir. Farklılık ve çoğulculuk gibi kavramlar din, kültür, eğitim gibi toplumsal yaşamın bizzat içinde varlığını sürdürerek kendini göstermektedir. Bu olgular için kendi içlerinde birbirinden farklı model, yaklaşım, yöntem ve teknikler oluşturma zorunluluğu ortaya çıkmış ve değişen zamanın şartlarına göre uygulamaya konmuştur. Din Eğitimi yaklaşımlarından mezhepler arası yaklaşım, bir dinin içerisindeki farklı oluşumlara atıf yaparak buna göre bir eğitim şeklini benimsemektedir. Din içerisinde var olan farklı oluşumları tanımak, dinin kendisini tanımak için bir ön koşuldur. Birçok yaklaşım gibi mezhepler arası yaklaşımın uygulamadaki etkilerini ve dönütlerini görmek de bir gerekliliktir. Araştırmada hedeflenen, mezhepler arası yaklaşımın ortaokul 7. sınıf kademesinde İslam Düşüncesinde Yorumlar başlıklı ünite kazanımlarının katkılarını anlamaktır. Mezhepler üstü anlayışı ön gören mevcut anlayışlara karşın mezhepler arası yaklaşımın işe koşulması, bireylerin başkalarına karşı bakış açısını nasıl etkilemektedir, ders kitabında bulunan bu ünitenin kazanımları bireylerin bilişsel ve duyuşsal öğrenme alanlarına ne ölçüde hitap etmektedir gibi durumlar anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden anket ve nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme teknikleri ile veriler toplanarak karma yöntem kullanılmıştır. Ulaşılan sonuçlardan bazıları şöyledir: Nicel bulgularda“Bireyin Farklılıklara Karşı Tutum ve Düşünceleri”maddelerinde eğitim yapıldıktan sonra olumsuz bir artış gözlemlenmiştir.“Bireyin Kendi Düşünceleri Dışındaki Değerlendirmeler”ve“Farklılıkların/Ötekinin Kendini Tanımaya Katkısı”maddelerinde ise ön testten son teste çoğunlukla olumlu bir puan artışı ortaya çıkmıştır. Nitel bulgularda yapılan görüşmelerde ise cevaplar daha kapsamlı ve derinlemesine alınmış, örneğin faktör1'deki istenmeyen puan artışı durumunda nicel bulguların tersine, öğrencilerin çeşitliliklere olan anlayışı gibi durumlarda ise nicel bulguları destekleyen sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In a world where differences are increasingly magnified while the individual gradually becomes marginalized, it has become imperative to establish a framework that addresses a pluralistic environment. Concepts such as diversity and pluralism manifest themselves inherently within key areas of social life including religion, culture, and education. These phenomena necessitate the development of various models, approaches, methods, and techniques within their own contexts, which are subsequently implemented according to the evolving conditions of time. Among the various approaches to religious education, the inter-sectarian approach refers to an educational perspective that acknowledges and incorporates the internal diversity present within a religion. Recognizing the distinct currents within a religion is a prerequisite for a comprehensive understanding of that religion itself. As with many pedagogical approaches, it is essential to observe and evaluate the practical outcomes and implications of the inter-sectarian approach. The primary objective of this study is to examine the contributions of the inter-sectarian approach to the learning outcomes of the unit titled“Interpretations in Islamic Thought,”taught in the 7th grade of middle school. In contrast to prevailing supra-sectarian approaches, this study aims to investigate how the implementation of an inter-sectarian perspective influences students' attitudes toward others, and the extent to which the learning outcomes of the aforementioned unit address students' cognitive and affective learning domains. In the study, a mixed-methods research design was adopted, incorporating quantitative methods (survey) and qualitative methods (semi-structured interviews) for data collection. Some of the key findings are as follows: In the quantitative data, a negative increase was observed in the items related to“Individuals' Attitudes and Thoughts Toward Differences”following the educational intervention. On the other hand, in the categories of“Evaluations Beyond One's Own Perspectives”and“The Contribution of Differences/The Other to Self-Understanding,”a generally positive increase in scores was observed from the pre-test to the post-test. The qualitative findings, derived from interviews, provided more comprehensive and in-depth insights. For instance, contrary to the undesirable score increase observed in Factor 1 in the quantitative results, the qualitative responses revealed a deeper understanding and appreciation of diversity among the students. In other areas, the qualitative data supported the positive trends identified in the quantitative findings.