Cumhuriyet'in kuruluşundan İkinci Dünya Savaşı'nın bitimine kadar Türk-Sovyet ilişkileri
Turkey- Soviet relationships from foundation of Republic to the end of the World War2
- Tez No: 445989
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sovyet Rusya, Ġkinci Dünya SavaĢı, Fransa, Ġngiltere, Turkey, Soviet Russia, World War 2, France, England
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren, yeni devletin dış politikasında Sovyetler Birliği son derece önemli bir yer teşkil etmiştir. Bu durum bir ölçüde, her iki devletin hem eski yönetimlerine, hem de aynı işgalci devletlere karşı bir mücadele vermeye başlayarak, milletlerarası sahneye çıkmış olmaları ile ilgilidir. Bu özellik ve benzerlik iki ülkeyi bir bakıma müttefik haline sokmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikasının dayandığı temel prensip, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü ve mutlak bağımsızlığını hiç bir taviz vermeden korumak, bütün ülkelerle ve özellikle komşularıyla iyi dostluk kurmak ve Türk milletinin huzur ve refahını temin etmek olmuştur. Bu çalışmamızda Türkiye Cumhuriyeti'nin, askeri ve ekonomik yönden birçok probleminin olduğu bir dönemde, büyük devletler arasında bir denge unsuru ve kilit bir ülke olma özelliğini ne derece başarılı bir şekilde kullandığı ele alınacak, özellikle Sovyetler Birliği ile ilişkileri ayrıntılı olarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The Soviet Union has represented a significant place on the nation's foreign policy since the foundation of Turkish Republic. This case is partly about both states appeared in the history by campaigning against both their old gubernation and the same occupant states. This feature and similarity has led to make these two countries allied. The basic principles that Turkish Republic based on are protecting Turkey's territorial integrity and freedom without giving any concession, making friendship with all countries, especially with neighbouring countries and providing the peace and welfare of Turkish nation. In this study, it is going to be handled how Turkish Republic used its position as being an equilibrant and a key country among great powers in a period that it has many problems in terms of military and economic, especially relationships with Soviet Union is going to be evaluated in detail.