Ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının karşılaştırılması (Van il örneği)
Comparing students attitude about physical education who have been studying in secondary school
- Tez No: 445997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ALPER GÜNGÖRMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, TEOG Sınavı, Akademik Başarı, Tutum, Physical Education, The Exam of TEOG, Academic Achievement, Attitude
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine bakış açıları incelenmiş, elde edilen sonuçlara uygun olarak öneriler getirilmiştir. 2014-2015 eğitim öğretim yılında Van il merkezinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri örneklem grubu olarak alınmıştır. Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı genel ortaokul ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ortaokullarda öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi dersine karşı tutumları incelenerek aradaki farkın belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma sürecinde 739 öğrenciye anket uygulanmıştır. Güllü ve Güçlü (2009) tarafından 600 öğrenciye uygulanarak geliştirilen tutum ölçeği 11 madde olumlu ve 24 madde olumsuz olmak üzere toplam 35 maddeden oluşmaktadır. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kişisel bilgilerden, ikinci bölüm ise Beden eğitimi dersi tutum ölçeğinden oluşmaktadır. Elde edilen bilgi ve veriler, SPSS-21 programına işlenmiştir. Daha önceden geliştirilmiş olan ölçeğin yapısının doğrulanması için DFA analizi LISREL paket programı kullanılarak yapılmıştır. Öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının düzeylerine betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık) ile bakılmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerine ilişkin dağılımlara göre tutumları arasındaki farklılıklara bakılmadan önce uç değerler ve kayıp veriler incelenmiştir. Tutum düzeylerinin normal dağılımına Kolmogorov-Simirnov Z testi ile bakılmıştır. Farklı değişkenler göz önüne alınarak öğrencilere uygulanan anket sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde özel okullarda okuyan öğrencilerin genel okullarda okuyan öğrencilere oranla beden eğitimi tutumlarının daha düşük olduğu görülmüştür. Beden eğitimi dersinin akademik başarıyı azaltan bir ders olmadığı aksine sportif başarının TEOG sınavında ek puanla ödüllendirilmesi gerektiği öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this reseach, the view point of secondary schol students towards physical education lesson have been examined and according to the obtained results proper suggestions have been made. İn 2014-2015 academic year, the secondary students that receive education in Van city center have been taken as the sample group. The research have been made for determining the differences between private schools students and secondary schools students that are subsidiary of the ministry of national education by examining their attitudes towards physical education lesson. During the reseach; a guestionnaire has been carried out with 739 students. The attitude scale that has been developped by Güllü and Güçlü by applying to 600 students consists of 11 positive and 24 negative; totally 35 statements. The guestionnaire consists of two sections. The first section consists of personal details and the second section consists of the attitude scale of phtsical education lesson. The obtained information and data have been transferred in to SPSS-21 confirmatory factor analysis has been made by using LİSREL packaged software to verify the form of the previously developped scale. The levels of the students attitude towards physical education lesson have been analyzed wiht deseriptive statistics as average standart deviation, skewness and kurtosis. First of all; exstreme valves and missing data have been examined without taken into consideration of the attitude differences according to the range of the students demographic properties. Normal distribution of attitude level has been analyzed by using Kolmogorov-simirnow Z test. Considering different varieties, students who are involved in this survey shows us that private school students have a lower attitude for physical education, when comparing with public svhool students it has been presented that physical aducotion alasses havenot been considered as a factor students get lower grades in academic study, cantrary to this students who has athletic skills must be rewarded with extra grades in TEOG exams.