Ağrı ilindeki sporcuların atletizm, kayak ve tenis spor dallarına yönelmesine neden olan motivasyonel etkenlerin araştırılması
The aim of the study is to determine tne motivational factors that play role on the sportsmen' participation in athletics, ski and tennis branches in Ağrı
- Tez No: 445996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, spora katılma, motivasyon, atletizm, kayak, tenis, Sport, sport participation, motivation, athletics, ski, tennis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ağrı ilinde sporcuların atletizm, kayak ve tenis branşlarına katılmasına neden olan motivasyonel etkenlerinaraştırılmasıdır. Araştırmanın amacı için literatür taraması yapılmış ve böylece araştırmanın problemine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Araştırma kapsamında spor branşları ile ilgili H. SUNAY'ın 1996'da geliştirmiş olduğu anket uygulanmış ve anketten elde edilen bulgularla araştırmanın problemine çözüm aranmıştır. Elde edilen veriler SPSS anket programına girilmiştir. Girilen veriler SPSS 17 programında değerlendirilerek çizelgeler halinde gösterilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde kişisel bilgi değişkenleri (yaş, cinsiyet, vb.) frekans ve yüzde dağılımları bulunarak tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Ki-Kare (X2) değerleri hesaplanarak ilişkinin anlamlı olup olmadığı istatistiksel olarak test edilmiştir. Yapılan testlerde alfa anlamlılık düzeyiα = 0.05olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda Ağrıda, kız ve erkek sporcuların uğraştıkları spor branşı ile ilgili beklentilerine ilişkin görüşleri arasında farklılıklar belirlenmiştir. Buna göre, kız sporcuların antrenör ve beden eğitimi öğretmeni olma beklentileriyle spor yaptıkları görülmüştür. Erkek sporcuların ise çevresiyle spor yapan popüler bir insan olarak ilişkilerini sürdürmek ve daha iyi maddi olanaklara kavuşma beklentilerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Dışsal motivasyon faktörlerinden çevre koşulları, okul spor salonu-tesisleri, televizyon yayınları ve gazete- dergilerin etkilerinin az olduğu görülmektedir. Erkek ve kız sporcuların spor branşlarını seçme nedenleri önem sırasıyla; Beden eğitimi öğretmeni olmak, başarı kazanmaktan zevk duymak, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak, çevre koşulları, sporun olumlu katkıları, spor branşını sevmeleri, ilgili spor branşıyla uğraşarak sağlıklı olma ve üniversite düzeyinde eğitim görme şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine tne motivational factors that play role on the sportsmen' participation in athletics, ski and tennis branches in Ağrı. For the aim of the study, a literature work has been done and this literature work has tried to give information abot the issue of the research. For the content of the study, a survey , which is designed by H. SUNAY in 1996 fort he sports branches, has been made and with the help of this survey, a solution has been sought. The data has been transferred into the SPSS survey programme. The data has been analyzed in the SPSS programme and these datas have been shown in graphics. Personal information variables ( age, gender, etc), frequency and percentage distribution have been found out in order to analyze the data. In order to understand whether the relation is meaningful or not, the Chi-square(X2) values have been calculated. The significance level has been defined asα = 0.05in the tests. At the end of the study, it has been found out that there are some differences between the expectations of the girls and boys about sports branches. Girls deal with sports due to the their expectations in order to be a physical education teacher and coach. On the other hand, boys do sports to be a popular person around their environment and get money by dealing with sports. It has been found out that boy sportmen' expectations about being popular and getting money are more than girls. This study has showed that the effects of the motivational factors such as environmental conditions, school sports facilities, television programmes and newspapers-magazines are less than the others. The reasons for girl and boy sportmen' to choose sports brances are, in order of importance, pyhsical education teacher, the joy of success, being healthy, environmental conditions, positive effects of sports, enjoying the sports branch itself and study sports at university.