Türkiye Şeker Sanayi'nin gelecek vizyonu bağlamında portföy A grubu fabrikaları (Ağrı, Erciş, Kars, Muş, Erzurum Şeker Fabrikaları) grubunun etkinlik ve verimlilik analizleri ve özelleştirme kapsamında tartışılması
Efficency and productivity, discussion analysing of the group's portfolio (Agri, Ercis, Kars, Mus, Erzurum) in the context of the future vision of Turkey Suger Industry
- Tez No: 446001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Analiz, T.Ş.F.A.Ş, Etkinlik, Privatization, Analysis, T.Ş.F.A.Ş, Events
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türkiye Şeker Sanayi Türkiye ekonomisi için etkisi güçlü ve ekonominin gelişmesi adına itici bir kuvvete sahip bir sektördür. Kuruluşu ilk olarak özel teşebbüs yoluyla Uşak'lı Molla Ömer Oğlu Nuri Şeker tarafından başlatılan Türkiye'de ki şeker sanayinin rekabet edilebilirliğini yükseltmek için politika yapıcılarının belli başlı düzenlemeleri ile Şeker Sanayi etkinlik ve verimlilik bağlamında düzeltilmeye çalışılmıştır. Bu politikalardan biri olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin özelleştirilme kapsamına alınması nedeniyle, bölgemiz ekonomisine olan etkilerini Veri Zarflama Analizi ile (2009-2015 yılları arasında) incelenen çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde kısaca araştırmaya konu olan performans kavramı, verimlilik ve etkinlik gibi kavramlara yer verilmişken, ikinci bölümde şeker sanayinin günümüze kadar süregelen tarihçesine genel bir bakış açısıyla değinilirken, üçüncü bölümde kullanacağımız metadoloji ve ardından etkinlik ve verimlilik analizine dördüncü bölümde yer verilmiştir. Etkinlik ve verimlilik analizleri sonucu etkinsiz çalışan fabrikalarımız; 2009 yılında Erciş Şeker Fabrikası, 2010 yılında Kars Şeker Fabrikası, 2011 yılında yine Kars Şeker Fabrikası, 2012 yılında Erciş ve Muş Şeker Fabrikaları, 2013 yılında Erciş ve Kars Şeker Fabrikaları olarak belirlenirken, neden etkinsiz olduğu ile alakalı yorumlara yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise araştırmaya konu olan beş fabrikanın araştırma sonuçlarının genel bir değerlendirilmesi ve fabrikaların etkin çalışması için gerekli önerilere yer verilerek, bölge ekonomisi adına fabrikalarımızın özelleştirilme kapsamında nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey Sugar Industry is a sector with a driving force in our country on behalf of the development of our strong economy and implications for the economy. Establishment was first attempted to fix the effectiveness and efficiency of the sugar industry in the context of certain arrangements Molla Omer born to Usak son of our country initiated by Nuri Şeker, Sugar policy makers to improve the industry's competitiveness through private enterprise. Because of this policy, which is one of Turkey Sugar Factories Inc. to be the scope of privatization, our region and the effects of DEA with the economy (2009-2015 between the years) study will examine it consists of five sections. Performance Concepts, which are subject to briefly study the introduction of the study, productivity and concepts such as event locations Given this, while referring to the terms of an overview of the ongoing history to today's sugar industry in the second part, we will use the third part of methodology, and then is given in the fourth section of the effectiveness and efficiency analysis. Effectiveness and efficiency analysis of our results inefficient factory workers; In 2009 Ercis Sugar Factory in 2010. Kars Sugar Factory, still Kars Sugar Factory in 2011, Ercis in 2012 and Mus Sugar Factory, determined as of Ercis and Kars Sugar Factory in 2013, the cause associated with it is inefficient is given to reviewers. In the fifth part of the overall evaluation of the research results of the five factories which are subject to research and by accommodating the proposals necessary for the effective operation of the plant, the region covered by the privatization of our factory on behalf of the economy, given how the place should be subject to an assessment.