Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere temel çıkarma işlemi öğretiminde nokta belirleme tekniğinin etkililiği
The effectiveness of the touch math on basic subtraction facts of children with autism spectrum disorders
  1. Tez No: 446022
  2. Yazar: NESİME KÜBRA KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çıkarma İşlemi Öğretimi, Matematik Öğretimi, Doğrudan Öğretim Yöntemi, Nokta Belirleme Tekniği, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Öğrenciler, Teaching Subtraction Facts, Teaching Mathematics, Direct Teaching Method, TouchMath, Students With Autism Spectrum Disorders
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmada Otizm Spektrum Bozukluğu olan öğrencilere temel çıkarma işlemi öğretiminde doğrudan öğretim yöntemine göre sunulan nokta belirleme tekniğinin etkililiği incelenmiştir. Bu amacın yanı sıra, nokta belirleme tekniği ile öğretimin, farklı ortam ve farklı kişilere genelleme etkisi, öğretim sona erdikten yedi, on dört ve yirmi bir gün sonraki izleme etkisi ve nokta belirleme tekniği hakkında öğretmenlerin görüşlerini belirleyeme yönelik sosyal geçerliliği araştırılmıştır. Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden yoklama evreli denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni, araştırmaya katılan öğrencilerin matematiksel becerilerden, temel çıkarma işlemini gerçekleştirme düzeyleri iken; bağımsız değişkeni doğrudan öğretim yöntemine göre sunulan nokta belirleme tekniğidir. Araştırma Bolu' da yaşayan Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış, yaşları 10 ile 11 arasında değişen üç erkek öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırmanın sonucunda; Otizm Spektrum Bozukluğu olan öğrencilere temel çıkarma işlemi becerisinin kazandırılmasında, doğrudan öğretim yöntemine göre sunulan nokta belirleme tekniğinin etkili olduğu, öğrencilerin kazandıkları çıkarma işlemi becerisinin kalıcılığının öğretim bittikten yedi, on dört ve yirmi bir gün sonra da koruyabildikleri, öğrencilerin tümü bu beceriyi farklı ortam ve farklı kişilere genelleyebildikleri ve öğretmenlerin nokta belirleme tekniği hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine effectiveness of teaching basic subtraction facts using the TouchMath offered with direct teaching method to students with autism spectrum disorders. This study also examined generalization effects accross different people and conditions, maintenance effect after 7, 14 and 21 days and social validity about teachers' views with TouchMath. One of the single subject research designs, a multiple probe design across participants was used in this study. The dependent variable of this study were students' correct response with the skills of basic subtraction facts whereas the independent variable of this research was TouchMath procedure which was used to teach subtraction facts to the subjects. This research, which was carried out in Bolu, was conducted with autism spectrum disorders three boy who 10-11 years old. At the end of the study, findings of the study indicated that TouchMath was effective in teaching basic subtraction skills to students with with autism spectrum disorders. Subjects were determined to retain their skills 7, 14 and 21 days after training sessions were terminated, and they were also noted to generalize the target skills across different settings and people. In addition, interviews with four special education teachers reveal that their ideas are generally positive on the use of TouchMath instruction for students' subtraction skills.