The effectiveness of augmented reality supported materials on vocabulary learning and retention
Artırılmış gerçeklik ile desteklenmiş materyallerin kelime öğrenimi ve akılda kalıcılığı üzerine etkisi
  1. Tez No: 446035
  2. Yazar: ÖZGÜR DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT AKAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Mobil Öğrenme, Mobil Destekli Dil Öğrenimi, Augmented Reality, Mobile Learning, Mobile Assisted Language Learning, Attitude
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde, gittikçe küreselleşen ve her geçen gün mobil teknolojiler tarafından domine edilen bir dünyada yaşamaktayız. Sadece teknoloji mobilleşmekle kalmayıp, aynı zamanda da bu teknolojileri kullanan hayatın her kesiminden insan da mobil hale gelmekte, ve mobil cihazlar modern insanların vazgeçilmez uzuvları haline gelmektedir. Görsel, işitsel, kinetik gibi öğrenme stilleri göz önüne alındığında, eğitim teknolojisi uzmanlarının öğrenciler için öğrenme süreçlerini daha kolaylaştıran ve eğlenceli hale getiren yöntemler geliştirmelidir. Dahası, öğrencilerin boş zamanlarında sınıflarının fiziksel sınırlarının dışında İngilizce çalışmalarını sağlayacak yenilikçi fikirler de geliştirilmelidir. Bu yenilikçi fikirlerden bir tanesi de dil öğrenimi için bir potansiyele sahip olsa da Türk EFL bağlamında kullannılmamış olan Artırılmış Gerçeklik'tir. Bu çalışmanın amacı, Türk EFL öğrencileri bağlamında Artırılmış Gerçeklik ile desteklenmiş materyallerin kelime öğrenimi ve akılda kalıcılığı üzerine etkisinin incelenmesidir. Artırılmış Gerçeklik ile desteklenmiş materyallerin kelime öğrenimi ve akılda kalıcılığı üzerine etkisi, deney safhası 5 hafta süren karışık yöntem araştırma deseni ile incelenmektedir. Bu çalışma için bir kontrol ve bir de deney grubu oluşturuldu. Denekler, Erzincan Üniversitesinde öğrenim gören başlangıç seviyesi derecesinde İngilizce yeterliliğine sahip 40 hazırlık öğrencisinden oluşmaktadır. Nicel veriler Kelime Bilgisi Testleri ve Nitel Veriler de görüşmeler ve demografik bilgi anketi yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler, IBM SPSS 19 istatistik yazılımı kullanılarak, ANCOVA ve Bağımsız Örneklem t-testleri aracılığıyla analiz edilmiştir. Hem nicel hem de nitel verilerin analizi, Artırılmış Gerçeklik ile desteklenmiş materyallerin kelime öğrenimi ve akılda kalıcılığı üzerine etkisini kanıtlamıştır. Katılımcılar olumlu tutum geliştirmiş ve Artırılmış Gerçeklik ile desteklenmiş materyallerin, bilinmeyen kelimelerin öğreniminde ve özellikle de bu kelimelerin hatırlanmasında yardımcı olduklarına dair görüş belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Today, we live in an increasingly global and connected world dominated by mobile technologies, becoming a mobile-centric world each day. And it is not just technology that is going mobile but also people from all walks of life and the mobile devices have become an indispensable part of modern human beings. When the learning styles of learners such as visual, auditory, and kinesthetic are taken into account, educators and educational technologists, edtechucators in short, should develop more engaging methods for learners to make their learning process much easier and more enjoyable. Moreover, some innovative ideas which could allow learners to study English outside the boundaries of physical classrooms at their leisure time should be devised. One of these innovative ideas is Augmented Reality that has not been utilized much in the Turkish EFL context, though it has much potential for the language learning. The purpose of this research is to investigate the effectiveness of Augmented Reality supported materials on vocabulary learning and retention in the context of Turkish EFL learners. Additionally, it also aims to find out students' opinions towards using Augmented Reality supported materials. The effectiveness of Augmented Reality supported materials on vocabulary learning and retention is analyzed through a mixed method research design, experimental research phase of which takes five weeks. A control and an experiment group have been employed, both of which include 20 and a total of 40 students who study at Erzincan University and have elementary level English language proficiency. Quantitative data have been gathered through Vocabulary Knowledge Tests and qualitative data have been gathered through semi-structured interviews and demographic information survey. Gathered data have been analyzed trough ANCOVA and Independent Samples t-tests in IBM SPSS 19 statistics software. Analysis of both quantitative and qualitative data has proved the effectiveness of the Augmented Reality supported materials on vocabulary learning and retention. Participants have expressed positive opinions and reported that Augmented Reality supported materials have been helpful in learning unknown words and particularly in revision of them.