Drama ve işbirlikli öğrenme yöntemlerinin 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerine, tutuma ve kalıcılığa etkileri
The effects of the techniques of drama and cooperative learning onreading-comprehension skills,retention and attitude of fifth grade students
  1. Tez No: 446042
  2. Yazar: GÜLER ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuduğunu Anlama, İşbirlikli Öğrenme, Drama, Reading comprehension, cooperative learning, drama
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu araştırmanın amacı, drama ve işbirlikli öğrenme yöntemlerinin 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerine, tutuma ve kalıcılığa etkilerinin incelemektir. Okuduğunu anlamaya ve tutuma ilişkin işbirlikli, drama ve geleneksel yöntemin karşılaştırıldığı bu araştırmada ön-test, son-test kontrol gruplu gerçek deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Bolu ili Merkez ilçesinde bulunan Canip Baysal ve Kültür Ortaokulu' nda 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören toplam 82 5. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Öğrencilerin ön koşul öğrenmeler açısından denk olup olmadıkları Epçaçan (2008) tarafından hazırlanmış olan 'Bilişsel Giriş Davranışları Testi' aracılığıyla belirlenmiş; okuduğunu anlama başarılarına ilişkin veriler Çiftçi (2007) tarafından geliştirilen 'Okuduğunu Anlama Ölçeği', okumaya ilişkin tutumlarına ait veriler Ünal (2006) tarafından geliştirilen 'Okumaya İlişkin Tutum Ölçeği' ve okuduğunu anlamaya ilişkin kalıcılık ve tutuma ilişkin veriler 'izleme testi' aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda belirlenen soruların uygun biçimde cevaplanması amacıyla, doğrulayıcı faktör analizi, kovaryans analizi ve tekrarlı ölçümler için kovaryans analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda okuduğunu anlamaya ilişkin işbirlikli öğrenme yönteminin uygulandığı I. deney grubunda bulunan öğrencilerin başarı son-test puan ortalamasının, drama yönteminin uygulandığı II. deney grubunda bulunan öğrencilerin başarı son-test puan ortalamalarından; drama yönteminin uygulandığı II. deney grubunda bulunan öğrencilerin başarı son-test puan ortalamaları da mevcut öğretim programının uygulandığı kontrol grubunda bulunan öğrencilerin başarı son-test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Benzer biçimde I. deney grubunda bulunan öğrencilerin tutum son-test puan ortalamasının, II. deney grubunda bulunan öğrencilerin tutum son-test puan ortalamalarından; II. deney grubunda bulunan öğrencilerin tutum son-test puan ortalamaları da mevcut öğretim programının uygulandığı kontrol grubunda bulunan öğrencilerin tutum son-test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, I. deney grubundaki öğrencilerin başarı son-test ve izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı farklılığın olmadığı, ancak II. ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin başarı son-test ve izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılığın bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca, tutum son-test puan ortalamalarıyla izleme testi puan ortalamaları arasında I. deney grubu, II. grubu ve kontrol grubunda yer alan öğrenciler açısından anlamlı bir farklılığın bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effects of drama and cooperative learning on the reading-comprehension skills, attitudes, and memorability of 5th grade students. For the purposes of this study, a true experimental design including pretest, post-test, and control group was employed to compare cooperative, drama, and conventional methods as regards reading-comprehension and attitudes. The sample is comprised of a total of 82 students studying at 5th grade in Canip Baysal and Kültür Middle School in the 2014-2015 educational year in the Merkez district of Bolu province in Turkey. To determine whether students were equal as regards precondition learning,“Cognitive Entry Behaviours Test”published by Epçaçan (2008) was used; data on reading-comprehension was acquired through“Reading-Comprehension Scale”developed by Çiftçi (2007); students' attitudes towards reading were obtained by“Reading Attitude Scale”of Ünal (2006); and the retention test was used to collect data on memorability and attitudes about reading-comprehension. Confirmatory factor analysis, covariance analysis, and covariance analyses for repetitive measurements were employed in order to answer the research questions appropriately. The findings suggest significantly greater post-test average scores among students in the I. study group where cooperative learning methodology was used for reading comprehension than students in the II. study group, as well as significantly greater post-test average scores among students in the II. study group than the control group where traditional methodology was employed. Similarly, as regards post-test average scores of attitude, students in the I. study group scored higher than the II. study group, and students in the II. study group scored higher than students in the control group. No significant difference was found between the average scores of post-test and the persistency test in the I. study group, whereas a significant difference was evident between the average scores of post-test and the persistency test in the II. study group and the control group. In addition, no significant difference between the attitude post-test and the persistency test average scores was found among the I. study group, II. study group, and the control group.