Üniversite öğrencilerinin İngilizce dersine ilişkin başarıyla ilgili duyguları, bilgiye yönelik merakları ve ders başarısı arasındaki ilişkiler
University English preparatory class students' achievement emotions, epistemic curiosity and their relationships with academic achievements
- Tez No: 446043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, bilgiye yönelik merak, başarı duyguları, ders başarısı, hazırlık sınıfı, Teaching English, epistemic curiosity, achievement emotions, achievement, preparatory class
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, hazırlık sınıflarında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin İngilizce dersine ilişkin başarı duyguları, bilgiye yönelik merakları ve ders başarıları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda araştırmanın örneklemini, 2014-2015 öğretim yılında Bolu ve Ankara ilindeki iki üniversitenin İngilizce hazırlık sınıflarında öğrenim gören toplam 475 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin başarı duygularına ilişkin veriler, Pekrun, Goetz, Frenzel (2007) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından Türkçe'ye uyarlanan 'Başarı Duyguları Ölçeği' aracılığıyla ve bilgiye yönelik meraklarına ilişkin veriler ise Litman (2008; ayrıca bkz. Litman ve Spielberger, 2003) tarafından geliştirilen ve maddeleri Eren (2009, 2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan "Bilgiye Yönelik Merak Ölçeği' aracılığıyla elde edilmiştir. Öğrencilerden toplanan veriler SPSS-21 istatistik programı ve LISREL paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin İngilizce ders notlarına 2014-2015 öğretim yılı bahar dönemi sonunda okulların ilgili yöneticileri ve öğretim elemanları aracılığıyla ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları, öğrencilerin İngilizce dersine ilişkin başarı duyguları ve bilgiye yönelik meraklılıklarının, yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi gibi demografik değişkenlerin etkisinden bağımsız olarak, ders başarılarıyla rastgele bir biçimde değil, anlamlı ve mantıklı bir biçimde ilişkilendiğini ortaya koymuştur. Araştırmada eğitimsel çıkarsamalara ve gelecekte yapılacak araştırmalara ilişkin önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine achievement emotions, epistemic curiosity and their relationships with graded performance regarding English class. In line with this aim, the sample of the present study consisted of 475 college students, studying in English preparatory classes during 2014-2015 instruction year in two universities in Bolu and Ankara. The data regarding the students' achievement emotions were collected through the 'Achievement Emotions Scale' developed by Pekrun, Goetz, Frenzel (2007) and adapted into Turkish by researcher in the present study, while the data regarding the students' epistemic curiosity were obtained via the 'Epistemic Curiosity Scale' originally developed by Litman (2008; see also Litman and Spielberger, 2003), and adapted into Turkish by Eren (2009, 2011). Data collected from the students were analyzed by using SPSS 21 and LISREL statistical programs. Moreover, students' grades in English classes were obtained by the researcher at the end of the spring semester of 2014-2015 academic year, with the assistance of administrators and the instructors where the present data were collected. The results of the current study demonstrated that, regardless of the effects of the demographic variables such as age, gender, and high school, the students' achievement emotions and epistemic curiosity in English classes were significantly and reasonably associated with their graded performance. Implications for education and directions for future studies were also discussed in the present study.