Eğlenceli bir çalışma ortamının, pozitif bireysel ve örgütsel çıktılara etkisi (Bankacılık sektöründe bir araştırma)
Workplace fun and its positive individual and organizational outcomes (A research in banking industry)
  1. Tez No: 446139
  2. Yazar: ELİF BİLGİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Workplace Fun, Attitudes Towards Fun, Experienced Fun
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Uygulama kısmı, Türkiye'de bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayınlanan“Üye Bankalar”listesinde yer alan özel bankalarda (https://www.tbb.org.tr/modules/banka-bilgileri/banka_Listesi.asp?tarih=18/3/2016) gerçekleştirilmiş olan ve bu çerçevede, söz konusu bankaların genel müdürlük çalışanlarının düşünce ve algıları temel alınmış olan bu araştırmanın amacı, Türkiye'de bankacılık sektöründeki özel bankaların genel müdürlük çalışanlarının eğlenceli bir çalışma ortamına dair algılarının pozitif bireysel ve örgütsel çıktılar üzerindeki etkilerini bütüncül bir model altında incelemektir. Araştırma bulguları, örneklem bağlamında en sık uygulanan işyerinde eğlence etkinlikleri arasında öncelikli dört kategorinin sırasıyla kişisel kutlamalar, toplum gönüllüğüne katılma imkânları, hoş vakit geçirme ve oyunlar olduğunu ve yine örneklem bağlamında, işyerinde eğlence etkinlikleri arasında katılımcıların en yararlı gördükleri dört kategorinin sırasıyla stresi azaltma etkinlikleri, kişisel kutlamalar, sosyal etkinlikler, toplum gönüllüğüne katılma imkânları olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları aynı zamanda katılımcıların iş yerinde eğlence etkinliklerinin gelip geçici bir yönetim hevesi ya da modası olduğuna katılmadıklarını ve benzer şekilde bu etkinliklerin yönetimin çalışanlara bir yaptırımı olduğuna da katılmadıklarını ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, iş yerinde düzenlenen eğlence etkinliklerinin, örgüte duygusal bağlılık, örgütle özdeşleşme, sosyal iklim, çalışma grubuna bağlılık ve iş yeri arkadaşlıkları üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmada aynı zamanda, iş yerinde düzenlenen eğlence etkinliklerinin, örgüte duygusal bağlılık, örgütle özdeşleşme, sosyal iklim, çalışma grubuna bağlılık ve iş yeri arkadaşlıklarına sebep olmasının, işten ayrılma niyeti üzerinde olumsuz etkisi olduğu ortaya koyulmaktadır. Bu araştırma, yerli literatürde eğlenceli bir çalışma ortamı üzerine yapılmış ilk çalışmalardan biridir. Araştırma sonucunda ortaya konulan bulgular ve modelin insan kaynakları ve örgütsel davranış literatürüne katkıda bulunması hedeflenmektedir. Anahtar Kelimler: Eğlenceli Bir Çalışma Ortamı, Eğlenceye Yönelik Tutumun Bilişsel Unsuru, Eğlenceye Yönelik Tutumun Davranışsal Unsuru.
Özet (Çeviri)
This research comprises the private banks that are operating in Turkish Banking Industry and listed in the“Member Banks”list of The Banks Association of Turkey (https://www.tbb.org.tr/modules/banka-bilgileri/banka_Listesi.asp?tarih=18/3/2016). In this context, the opinions and perceptions of the employees who work for the headquarters of these banks are taken as base. The aim of this study is to examine the effects of workplace fun perceptions of the employees who work for the headquarters of the private banks in Turkish banking industry on positive individual and organizational outcomes in a comprehensive model. The findings of the study reveal that the workplace fun practices used most often are 1) recognition of personal milestones, 2) opportunities to engage in community volunteerism 3) entertainment and 4) games. The findings also showed that the fun practices that are believed to be the most effective are 1) stress release activities 2) recognition of personal milestones 3) fun social events and 4) opportunities to engage in community volunteerism. The findings of the study also showed that the respondents do not agree that the workplace fun activities are a fad or a fashion. The respondents also do not believe that the workplace fun activities are a sanction of the management. The findings of this study show that the workplace fun activities have a positive effect on the affective commitment, organizational identification, social climate, workgroup cohesion and workplace friendship of the employees. The findings also reveal that the effects of workplace fun activities on the affective commitment, organizational identification, social climate, workgroup cohesion and workplace friendship of the employees have a negative effect on turnover intentions of the employees. This is one of the first researches on a fun work environment in the Turkish academic literature. The aim is to make a contribution to human resources and organizational behavior literature with the findings and the model of the research.