İşletmelerde iç kontrol sistemi ve stok yönetimi TRA1 düzey 2 uygulaması
Internal control system and stock management of businesses in TRA1 level2
  1. Tez No: 446199
  2. Yazar: ŞULE ÇOMAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, Stok Yönetimi, Internal Control, Stock Management
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde faaliyet gösteren işletmelerin iç kontrol sistemi ve stok yönetimi uygulamalarını değerlendirmek ve iç kontrol sistemi ile stok yönetimi arasında bir ilişkinin olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla, üç bölümden oluşan anket çalışması Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta faaliyet gösteren işletmelerin yöneticilerine uygulanmıştır. Araştırmanın ana kütlesini bu illerde faaliyet gösteren 82 işletme oluşturmaktadır. Bu işletmelerden 68 tanesinden geri dönüş alınmıştır. Araştırma sonucunda, işletme yöneticilerine iç kontrol sistemi ile ilgili sorular sorulduğunda yöneticilerin hem iç kontrol sitemi hem stok yönetimi ile ilgili ifadelere olumlu cevaplar verdiği görülmüştür. İç kontrol sistemi ve stok yönetim ortalamalarına bakıldığında ''katılıyorum'' ifadesine oldukça yakın sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada iç kontrol sistemi ile stok yönetimi arasında pozitif güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca işletmelerdeki iç kontrol sisteminin stok yönetimini anlamlı oranda etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate internal control systems and stock management implementations of companies in Erzurum, Erzincan and Bayburt, and, research whether there is a relation between internal control system and stock management or not. So, the three-part survey was conducted to the heads of companies in Erzurum, Erzincan and Bayburt. The basic of the study included 82 companies which were in these provinces. 68 of the companies provided feedback. As a result of the study, it was observed that when heads of the companies was asked questions about internal control system, they answered positively for both internal control system and stock management. Very close results for the statement“agree”were reached when internal control system and stock management average were examined. It was determined with the help of the study that there was a strong relation between internal control system and stock management. Besides, it was discovered that internal control system at companies affected stock management significantly.