Kamu personel hareketliliğinin kişi- örgüt uyumu, örgütsel bağlılık ve iş tatmini bağlamında incelenmesi: Erzurum ili örneği
An analysis of public staff mobility in the context of person-organization fit, organizational commintment and job satisfaction: An example of Erzurum city
  1. Tez No: 446198
  2. Yazar: FETHULLAH UÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER BARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Personel Hareketliliği, Kişi-Örgüt Uyumu, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Public Staff Mobility, Person-Organization Fit, Job Satisfaction, Organizational Commintment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Kamu kurumlarında reform hareketleri personel hareketliliğini artmıştır. Artan personel hareketliliği, kamu kurumlarının etkin ve verimli hizmet üretmesini derinden etkileyecek potansiyeldedir. Bu nedenle kamu personelinin kurumlarına olan uyum düzeylerini, iş tatminlerini ve örgütsel bağlılığını incelemek önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; özelleştirme, kurumsal birleşme ve yeniden yapılandırma nedeniyle kurum değiştiren personelin örgütsel bağlılık, iş tatmini ve kişi-örgüt uyumu düzeylerini tespit etmek ve aralarındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu çalışmada Erzurum ilinde kurum değiştiren 329 kamu personeline anket uygulanmıştır. Elde edilen veri seti üzerinden katılımcıların demografik özelliklere göre örgütsel bağlılık, iş tatmini ve kişi-örgüt uyumu düzeyleri karşılaştırılmıştır. Kamu personel hareketliliği kapsamında kurum değiştiren personelin önceki ve şu anki kurumları açısından kişi-örgüt uyum düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca korelasyon analizi yapılarak kamu personel hareketliliği kapsamında kurum değiştiren çalışanların, örgütsel bağlılığı, iş tatmini ve kişi-örgüt uyumu arasındaki ilişkinin yönü ve düzeyi tespit edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucu göz önünde bulundurularak yöneticiler için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In public institutions the reform movements increased the staff mobility. The increased staff mobility has the potential to profoundly affect the effective and efficient service production of the public institutions. Therefore it is important to investigate the civil servants' compliance levels, job satisfactions and organizational commitments towards their institutions. The aim of this study was to identify the organizational commitment, job satisfaction and the person-organization fit level of the staff that changed institution due to customization, institutional mergers and restructuring and to reveal the relationship between them. In this study survey was applied to 329 public employees who changed institution in the province of Erzurum. Through the obtained data set the organizational commitment, job satisfaction and the person-organization fit level of the participants were compared according to their demographic characteristics. Significant difference was detected between the person-organization fit levels of the personnel who changed their institutions within the scope of public staff mobility in terms of the previous and current organization. In addition, the level and direction of the relationship between the organizational commitment, job satisfaction and the person-organization fit of the employees who changed their institutions within the scope of public staff mobility by making correlation analysis. Recommendations were developed for the managers by considering the results of the analysis.