Recycling profitability: The example of Ağrı Municipality
- Tez No: 446200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Belediyesi, Katı Atıklar, Çevre Kirliliği, Geri Dönüşüm, Rantabilite, Kamu Yatırımları, Ağrı Municipality, Solid Wastes, Environmental Pollution, Recycling, Profitability, Public Investments
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma ile Ağrı Belediyesi'nin, şehirde oluşan katı atıkları geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırmasının; sosyal sorumluluk, doğaya ve çevreye olumlu katkısının yanı sıra, bir kamu yatırımı olarak rantabilitesi ve sürdürülebilirliğinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda katı atık türleri ele alındıktan sonra, bunların toprakta, havada ve suda neden oldukları kirlilik ve dolayısıyla çevrede oluşturdukları hasar irdelenmektedir. Geri dönüşüm bir çatı kavram olmakla birlikte, katı atıkların; yakılarak, uygun koşullarda temizlendikten sonra yeniden kullanıma sunularak, kompostlama tekniği ile gübre haline getirilmesi gibi seçenekler birlikte ele alınmaktadır. Entegre atık yönetimi çerçevesinde, Avrupa'daki ve Amerika'daki uygulamalar irdelenerek, atıkların cam, kağıt ve karton, metal ve plastik ayrımı sonucunda elde edilen verimli uygulamalara değinilmektedir. Ayrıca, Ağrı İli ve Ağrı Belediyesi'nin tarihi irdelenmekte, demografik yapı, sosyal ve ekonomik yapıları birlikte değerlendirilmektedir. Ağrı Belediyesi'nin katı atık yönetimi ele alınmakta ve katı atıkların nitel ve nicelikleri birlikte değerlendirilmektedir. Çalışmanın nihayetinde, Ağrı Belediyesi tarafından bertaraf edilen katı atıkların geri dönüşümü için maliyet hesaplamaları yapılmakta ve çevre kirliliğinin engellenmesi, atık miktarının azaltılması ile atıkların il ve ülke ekonomisine katkısının mümkün olduğu neticesine varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has been aimed with this study to determine the contribution of Ağrı municipality to economy regarding the recycling process of solid wastes in the city; social responsibility, positive contribution to the nature and environment as well as its profitability and sustainability as a public investment. In accordance with this objective, after the solid wastes have been examined, their pollution in the soil, air and water, thus the damage in the environment is analysed. Considering the fact that recycling is an umbrella term, after solid wastes are burnt and presented to reuse following the cleaning under appropriate conditions, options such as turning those wastes into fertilizer with composting technique are touched upon. Within the scope of integrated waste management, Europe and the applications in America have been analysed, and it has been mentioned the productive applications obtained as a result of distinction of wastes into glass, paper, and carton, metal and plastic. In addition, the history the city of Ağrı and its municipality is examined, and their demographic structure, social and economic states are evaluated. Solid waste management of Ağrı municipality is touched upon and the qualitative and quantitative conditions of solid wastes are evaluated. In the conclusion of this study, cost accounting of the recycling process of solid wastes which have been disposed by Agrı municipality is carried out and it has been concluded that it is possible to prevent environmental pollution, and make contributions to the provincial and national economy thanks to decreasing solid wastes.