Hükümet sistemlerinin yönetimin boyutları bağlamında değerlendirilmesi
Review of govermantal systems in the context of governance indicators
- Tez No: 446201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ NİŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hükümet sistemleri, yönetim boyutları, kuvvetler ayrılığı, baĢkanlık sistemi, parlamenter sistem, Government systems, governance indicators, the separation of powers, presidential system, parliamentary system
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Demokratik yönetimler olarak değerlendirilen hükümet sistemleri, kuvvetler ayrılığı ilkesinin uygulanış şekline göre tasnif edilmektedir. Hükümet sistemi tartışmaları uzun bir zamandan beri devam edegelen bir mesele olarak siyaset bilimciler tarafından ele alınan en önemli konulardan biridir. Bu sistemler zaman zaman karşılaştırılarak birbirlerine karşı olan üstünlükleri sıralanmaktadır. Teorik düzeyde gerçekleşen bu karşılaştırmalar ampirik açıdan çok fazla ele alınmamaktadır. Çalışmada hükümet sistemleri Dünya Bankası'nın belirlemiş olduğu yönetim boyutları bağlamında değerlendirilecektir. 116 ülkenin verileriyle yapılan analize göre parlamenter sistem uygulanan ülkelerin sonuçları başkanlık sistemi uygulanan ülkelerin sonuçlarından daha iyi bir durumdadır.
Özet (Çeviri)
Government systems which evaluated as forms of democratic governance are classified according to the type of application of the principle of separation of Powers. Governmental system discussion which has continued as a matter of debate for a long time is one of the most important issue discussed by the political scientists. The superiorities of these systems are listed by comparing to each others from time to time. These comparisons which are realized at a theoretical level, are not handled in empirical terms. In this study the government system will be evaluated in the context of the governance indicators set by the World Bank. The results of the countries implementing the parliamentary system are in a better condition than the countries implementing the presidential system according to the analysis made by the 116 countrys' data.