Nevşehir Suluca Karahöyük Demir Çağı boyalı seramikleri
The painted pottery of Iron Age from Suluca Karahöyük in Nevşehi̇r
- Tez No: 446226
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET IŞIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu, Suluca Karahöyük, Demir Çağ, Boyalı Seramikler, Central Anatolia, Suluca Karahöyük, Iron Age The Painted Pottery
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Kültürlerin yaşayış şekillerini, dinsel inanışlarını ve sanat anlayışlarını en iyi yansıtan arkeolojik buluntuların başında seramikler gelmektedir. Toplumların kültürlerine ışık tutan bu maddi varlıklar, üzerine yapılan boya bezemelerle de sanatçının bilgide ulaştığı düzeyi, toplumun beğenisini ve dönemin moda anlayışını sergilemektedir. Bu amaç doğrultusunda Nevşehir il sınırları içerinde yer alan Suluca Karahöyük yerleşiminde, 1967-1977 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan tüm ve parça halinde toplam 70 adet Demir Çağı boyalı seramikleri ele alınmıştır. Erken dönem çalışmalarının bilinmezlikleri içerisinde müze deposunda ve teşhir salonunda bekleyen bu seramiklerin buralardan alınarak bilgiye dönüşmesi sağlanmıştır. Orta Anadolu Bölgesi'nde yer alan Suluca Karahöyük yerleşiminin Demir Çağ sürecinde karşımıza çıkan boyalı seramikleri sistematik bir çalışma ile değerlendirilmiştir. Ele alınan seramikler düzenli bir şekilde tasnif edilerek, formlarına ve bezemelerine göre gruplandırılmıştır. Bu gruplandırmadan yola çıkarak bölge de sistemli kazılar sonucu güvenilir stratigrafi veren anahtar yerleşimler ışığında bu seramiklerin karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca yapılan karşılaştırmalarla bölgeler arası ilişkiler ve etkileşimler belirtilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ceramic which reflects religious beliefs, art and life style of ancient cultures is the best archaeological finds. Ceramic is also part of the material culture of the ancient societies and at the same time demonstrate the liking of its period via its form and decoration. In this thessis a group of pottery coming from Sulucakarahöyük located in Nevşehir has been analysed. These potteries have been found during the excavations carried out between the years 1967-1977. This group consist of painted potteries of Iron Age and is hold in Hacıbektaş Müzesi in Nevşehir. In this context total 70 painted potteries which most of them is completed vases have been studied. They have been drawn photographed and catalogued respectively. After this process these potteries have been evaluated in deference to datum from key sites which excavated systematically in Central Anatolia. Also ıt is tried to present the relationships and interactions between regions by helping of this work.