Acentenin rekabet yasağı anlaşması
Non competition agreement of agency
  1. Tez No: 446246
  2. Yazar: SADULLAH EVLİYAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK NARBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Rekabet Yasağı, Haksız Rekabet, Acente, Müvekkil, Rekabet Yasağı Anlaşması, Competition, Non-Competition, Unfair Competition, Agency, Client, Non-Competition Agreement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Acentenin sözleşme süresince tacirden edindiği bilgi ve tecrübeyi kullanması müvekkili ile rekabet etmesi anlamına gelir ki, bu birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de TK m. 104 ile yasaklanmıştır. Acente ile müvekkilin arasındaki ilişkinin sona ermesini müteakip serbest rekabet ortamında acentenin müvekkilden edindiği bilgi ve tecrübeyi kullanmasına ve onunla rekabet etmesine bir engel yoktur. Ancak, acentenin müvekkilin ismini ve markasını kullanarak oluşturduğu portföyü sözleşme sonrasında kullanması müvekkilin çıkarlarına zarar verir. Ayrıca acente, acentelik sözleşmesi sürecinde müvekkili ile ilgili üçüncü bir kişinin bilemeyeceği ve bilmemesi gereken birçok bilgi edinmiş olabilir. Bu durumu göz önüne alan kanun koyucu, sözleşme özgürlüğü çerçevesinde acentenin rekabetini engelleyici bir yol öngörmüştür. Acentenin sözleşme ilişkisi sonrasında rakip faaliyetlerini önlemeyi amaçlayan bu anlaşmaya“rekabet yasağı anlaşması”(non-competition agreement) denir
Özet (Çeviri)
The knowledge and experience acquired during the term of the agreement Agency from merchants, which means you can't compete with the client to use this in Turkey as in many countries, m TK. 104 is prohibited. Following the end of the relationship between the Agency and the client from the client agents in an environment of free competition and to use the knowledge and experience acquired to compete with him there is a barrier. However, the agency that you create by using the client's name and the brand portfolio in the aftermath of the contract damages the interests of the client to use. Also the franchisor, the franchise agreement with the client in the process of a third person he does not know and shouldn't know a lot of information that can be gained. This situation into consideration, the legislator foresaw a way of hampering the competitiveness of agents within the framework of freedom of contract. In the aftermath of the Agency's contractual relationship in order to prevent the activities of competitors to this Agreement the“noncompetition agreement”is called