Gezi olaylarında alternatif bir medya örneği: Ötekilerin Postası
An alternative media sample during the Gezi Park events: Other's Mail
  1. Tez No: 446247
  2. Yazar: AZİZ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Öteki, Ötekilerin Postası, Alternatif Medya, Gezi Direnişi”, Temsil, Others, Others' Mail, Alternative Media, Gezi Events, Representation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Alternatif medya, ana akım medya düzeninden gerek içerik, gerekse kurumsal yapı ve işleyiş açısından farklıdır. İçerik bakımından çoğulculuk ve toplumsal değer iletileri, biçimsel açıdan ise kurumsal hedefleri ve mülkiyet yapısı itibariyle ana akım medya biçimlerinden ayrılır. Toplumsal dünyanın tek boyutlu temsil yapısından ziyade madunların, söylem düşkünlerinin ve azınlıkların sesini yankılar; olaylara sivil bir perspektiften yaklaşan bir habercilik pratiğine hayat verir. İktidar ve düzen yanlısı değildir, ticari kar hırsından ziyade toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder. Alternatif medyanın tüm bu özellikleri sosyal medya alanında da karşılığını bulmaktadır. Bu tez çalışmasında,“gezi direnişi”örneği üzerinden, ana akım medya organlarının karşısında yayınlar yapan, yaptığı haberlerden maddi bir beklenti beklemeyen, tarafsız haber yapmayı kendilerine ilke edinen Ötekilerin Postası isimli internet haber portalı içeriği irdelenmektedir. Yurttaş gazeteciliğini benimseyen Ötekilerin Postası haber sitesi, alternatif yayınlar sayesinde siyasal ve kültürel açıdan farklı duyarlıklara sahip kesimlerin haklarını savunan bir yayıncılık anlayışını benimsediğini iddia etmektedir. Söz konusu internet haber sitesi bağlamında, öteki, mağdur, madun, marjinal, günah keçisi, vb. haberin konusu ve veya tarafı olan kimliklerin ve çevrelerin temsil edilişi sorunu tartışmaya açılmakta, ayrıca ana akım medyanın kapsamı içine pek girmeyen çevrecilik, kadın hakları, savaş karşıtlığı, emek sömürüsü, farklı cinsel kimliklerin verdikleri mücadeleler, vb. konuların sunuluş şekilleri incelenmektedir. Söz konusu haber örnekleri Ötekilerin Postası'nın hem“gezi direnişi”hem de“Gezi Direnişi”sonrası yaptığı haberler dikkate alınarak farklı kategoriler altında ve içerik analizi yöntemiyle irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Alternative media is different from mainstream media in terms of both content, corporate structure and functioning. They differ from mainstream media forms in terms of content with their pluralism and social value messages and in terms of structure in their organisational targets and ownership structure. It echoes the voice of minorities, discourse fans and subordinates, and it gives live to a practice of a journalism that approaches events from a civilian perspective. It isn't pro-government or pro-state, and it moves in accordance with the awareness of social responsibility rather than an ambition of benefit. All these qualities of the alternative media exist also in the social media. In this study, through the Events of Gezi Park, the content of an internet news portal, called“Others' Mail”, which is an unbiased non-profit protal trying to be heard in the presence of mainstream news organs. The“Others' Mail”news portal, adopting the principle of comrades' journalism, thanks to alternative broadcasts, gives life to a publishing defending the rights of people with different sensitiveness both political and cultural. Within the context of the abovementioned Internet news site, the representation problem of the sides of the news as other, victim, subordinate, marginal, scape-goat, etc is opened for discussion, and the representation form of subjects like environmentalism, woman-rights, being antiwar, abuse of labour, struggles of different sexual identities, is being studied. Samples of news in question are examined by content analysis method in different categories by paying attention to news both during and after the“Events of Gezi Park”by“Others' Mail”