Televizyonda dış politika haberlerinin kamuoyuna etkisi
Effects of foreign policy news on public opinion in the television
  1. Tez No: 823725
  2. Yazar: FEVZİ ARDA ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET PELİN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Dış Politika, Haber, Kamuoyu, Etki, Television, Foreign Policy, News, Public Opinion, Impact
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Toplumsal anlamda“belirli bir zamanda, belirli bir insan grubu arasında ortaya çıkan yaygın kanaatleri”anlatan kamuoyunun görüş ve tercihlerinin bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Buna yönelik olarak çok çeşitli alanlarda, değişik tekniklerle ölçümler ve araştırmalar yapılmaktadır. Ancak modern toplumlarda çeşitli aygıtlar yoluyla kamuoyunun oluşturulduğu da bilinen bir gerçektir. Kamuoyu oluşturma sürecinde öne çıkan bu aygıtların en önemlileri kuşkusuz kitle iletişim araçlarıdır. Günümüzde kitle iletişim araçları kıyaslandığında en tartışılır, en popüler ve en etkili olanı kuşkusuz televizyondur. Televizyon bireylerin gündelik hayatlarında önemli bir zamanı almakta ve milyonlarca insan yaşamsal bilgileri televizyondan edinmektedir. Küresel bir köy olarak nitelenen günümüz dünyasında, haberler her saniye yer değiştirmekte ve enformasyon ağı git gide büyümektedir. Bu uluslararası iletişim süreci, habercilik mesleği içindeki bazı uzmanlık alanlarını öne çıkarmaktadır. Küresel boyutta etkili uzman habercilik alanlarından biri de“dış politika haberciliği”dir. Bugün dünyada, dış politika haberciliğine ilişkin pek çok araştırma yapılmakta ve bunların önemli bir kısmında kamuoyuna etkileri sorgulanmaktadır. Bu araştırmalarda dış politika haberlerinin gündem belirleme, çerçeveleme, öne çıkarma ve gündemden çıkarma gibi belli başlı etkileri saptanmış ve özellikle televizyon ve sinemanın bu süreçte önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada“televizyonda dış politika haberlerinin kamuoyuna etkisi”bir alan araştırması ile araştırılmıştır. Saha çalışması“Türkiye'deki Televizyonlardaki Dış Politika Haberlerinin Kamuoyuna Etkisinin Boyutlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması”adı altında İzmir ve Afyonkarahisar illerinde gerçekleştirilmiştir. Yüz yüze anket tekniği ile yapılan uygulama çalışmasında toplanan veriler sosyal bilimler için istatistik paket programı SPSS 21 yardımıyla analiz edilerek elde edilen bulgulara araştırma sonuçlarında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the social meaning, it is of great importance to know the opinions and preferences of the public, which describes the“common convictions emerging among a certain group of people at a certain time”. For this direction, measurements and researches are made in various fields with different techniques. However, it is a well-known fact that public opinion is formed through various devices in modern societies. The most important of these devices that come forward in the process of forming public opinion is undoubtedly the mass media. Today, when the mass media are compared, the most controversial, the most popular and the most effective is undoubtedly television. Television takes an important time in the daily lives of individuals and millions of people obtain vital information from television. In today's world, which is described as a global village, news is changing every second and the information network is growing. This international communication process highlights some areas of expertise within the journalism profession. One of the effective fields of expert journalism on a global scale is“foreign policy journalism”. Today, many researches on foreign policy journalism are made in the world, and in a significant part of them, their effects on the public are questioned. In these studies, the main effects of foreign policy news such as agenda setting, framing, priming and removing from agenda were determined and it was determined that television and cinema played an important role in this process. In this study,“the effect of foreign policy news on television on public opinion”was investigated with a field study. The fieldwork was carried out in the provinces of İzmir and Afyonkarahisar under the title of“A Field Study on Determining the Dimensions of the Effects of Foreign Policy News on Televisions in Turkey to the Public”. The data collected in the application study conducted with the face-to-face survey technique were analyzed with the help of the SPSS 21 statistical package program for social sciences, and the findings were included in the research results.