Yapılandırmacı öğrenmeye dayalı etkileşimli doğrudan öğretim modelinin laboratuvar uygulamalarındaki etkinliğinin incelenmesi: Koligatif özellikler
Investigation of effectiveness in laboratory practices of the interactive direct instruction model based on constructivist learning: Colligative properties
  1. Tez No: 446358
  2. Yazar: ZAFER EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Öğrenme, Etkileşimli Doğrudan Öğretim, Koligatif Özellikler, Anlamlı Öğrenme, Constructivist Learning, Interactive Direct Teaching, Colligative Propertie
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada; kimya öğretiminde yapılandırmacı öğrenmeye dayalı etkileşimli doğrudan öğretim yaklaşımının öğrenci başarısını nasıl etkilediğini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma deneysel,“kontrolsüz ön test-son test”araştırma deseni esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Uygulama formal öğretim ortamında, sıralı düzende ve rastgele oluşturulmuş gruplar halinde;“Koligatif Özellikler”konusu ile ilgili seçilen bir deney, araştırmacı rehberliğinde öğrenciler tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu, Atatürk Üniversitesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalında Fizikokimya Laboratuvarı-II dersini alan 20 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama öğrencilerin 2'şerli ve 3'erli gruplar halinde, her hafta bir grup olmak üzere toplam 9 hafta aynı deneysel çalışmaya katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Her deneysel çalışmada“Koligatif Özellikler”konusu ile ilgili kavramsal başarı testi, ön test-son test olarak uygulanmıştır. Dokuz haftalık uygulamanın sonunda da öncekilere kapsam olarak benzer bir test uygulanmıştır. Deneysel verilerin istatistiksel analizi α=0,05'lik anlamlılık düzeyinde, ön test-son test sonuçlarına göre bağımlı araştırma t-testi uygulanarak yapılmıştır. Uygulama sonunda öğrencilerin başarı düzeyinde istatistiksel olarak olumlu yönde anlamlı bir farkın olduğu bulunmuştur. Buna göre, geleneksel laboratuvar uygulamaları yerine yapılandırmacı öğrenmeye dayalı etkileşimli doğrudan öğretim yaklaşımı esas alınarak uygun deneysel uygulamaların öğrenci başarısı açısından daha etkili olduğu, öğrencilerde tanımlama, ölçme, hipotez kurma ve sonuç çıkarma, kritik yapma gibi belli başlı bilimsel süreç becerilerinin gelişim düzeylerinin arttığı söylenebilir. Yapılandırmacı öğrenmeye dayalı etkileşimli doğrudan öğretim yaklaşımının uygulandığı deney grubunun kavramsal başarı son test başarı puan ortalamasının ön test başarı puan ortalamasına göre ortaya koyduğu belirgin artış uygulanan yeni yaklaşımın daha yüksek etkileşim etkinliğine ve öğrencilerin kavramsallaştırma süreçlerini daha yüksek verimle kullanabilme becerilerine olan katkısına atfedilebilir.
Özet (Çeviri)
During the present study, the topic of“colligative properties”was taught through laboratory method applied on the basis of interactive direct teaching approach based on constructivist learning; therefore, this study aims at determining the effectiveness of this application on participants' learning of the target topic. The research study was conducted through“pretest-posttest without a control group”experimental research design. The application was conducted in sequential order and with groups formed randomly in a formal teaching environment. Experimental study about“colligative properties”was carried out by the students under the guidance of the researcher. The sample of the research study consisted of 20 students attending the Physicalchemistry Laboratory-II course at the Department of Chemistry Teaching at Secondary School Science and Mathematics Teaching Department. During the application, groups consisting of 2-3 students attended the same experimental study; and each week, only one group attended; therefore the study lasted for 9 weeks. During each experimental study, a conceptual achievement test related to“Colligative properties”was applied as pretest-posttest. At the end of the application that lasted for 9 weeks, a test which was similar to the previous ones in terms of its content was applied. Statistical analysis of the experimental data was done through dependent samples t-test on pretest and post test scores at a α=0.05 significance level. At the end of the application, it was found that there was a significant difference in the achievement level of the sample group in positive sense. Therefore, it can be said that instead of traditional laboratory applications, experimental applications conducted on the basis of interactive direct teaching approach based on constructivist learning are more effective in terms of increasing students' achievement. In addition, it can be also stated that basic skills of scientific thinking such as describing, measuring, hypothesizing, inferring, and criticizing have been improved. The fact that there was a significant increase from pre-test achievement scores to post-test achievement scores in the experimental group in which interactive direct teaching approach based on constructivist learning was applied can be attributed to the new method's contribution to a higher level of interaction and its contribution to students' skills for using conceptualization processes more effectively.