Spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of aggression levels of university students making and not making sports
  1. Tez No: 446363
  2. Yazar: HÜSEYİN YURTTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN TOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, spor, saldırganlık Düzeyi, Üniversite Öğrencileri, aggression, sport, aggression level, university students
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı; Spor yapan ve yapmayan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin incelenmesidir. Çalışma 2016-2017 eğitim-öğretim yılında farklı bölümlerde öğrenim gören 24 yaş ortalamasın da 435 spor yapan ve 309 spor yapmayan, 433 kadın ve 311 erkek olmak üzere toplam 744 örnek birey üzerinde uygulanmıştır. Çalışmada öğrencilerin saldırganlık düzeylerini belirlemek için Madran (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan“Buss Perry Saldırganlık Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde demografik özelliklerin belirlenmesinde frekans dağılımı, iki bağımsız değişken ile saldırganlık tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek için T testi, ikiden fazla değişken ile saldırganlık tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek için ise Anova Waryans analizi testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasında ki fark p.0,05 anlamlılık düzeyi esas alınarak yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre bireylerin saldırganlık düzeyleri ile cinsiyet, yaş, aile yapısı, kişisel aylık gelir, aile tutumu, sigara ve alkol kullanımı, spor yapma durumları, öğrenim gördükleri bölüm spor türü, spor süresi, spor yapma nedeni değişkenleri arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Anne ve babanın hayatta olma durumları, değişkenleri arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Spor yapan bireylerin fiziksel saldırganlık, düşmanlık ve sözel saldırganlık alt boyutlarında spor yapmayan bireylerden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Erkek bireylerin fiziksel saldırganlık, düşmanlık ve sözel saldırganlık alt boyutlarında kadın bireylerden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Spor yapma nedenlerine göre ise maddi kazanç ve sosyal aktivite amacıyla spor yapan bireylerin daha fazla saldırgan tutum sergiledikleri de tespit edilmiştir. Bireylerin öğrenim ve spor aktiviteleri sürecinde saldırganlık ve şiddet konusunda fair-play kavramını açıklayıcı, öğretici etkinlikler düzenleyebilir.
Özet (Çeviri)
Objective of the present study is to investigate the aggression levels among Atatürk University students making and not making sportive activities. The study was conducted in 2016 – 2017 education term over 744 students (435 sport making and 309 not making students and 433 females and 311 males) at average 24 years old from different departments. Buss Perry Aggression Scale which was adjusted to Turkish by Madran (2013) was used to determine the students' aggression levels. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. SPSS 21 software package was used to analyse the data obtained. In the analysis of the data, frequency distribution was used to determine demographic characteristics, T test for the investigation of the relationship between two independent variables and aggression attitudes and Anova variance analysis test for the determination of the relationship between more than two variables and aggression attitudes. Difference between the variables was interpreted based on the significance level of p 0,05. According to results of the study, there is a significant difference between the aggression level of students and gender, age, family structure, individual monthly income, family attitude, smoking and alcohol intake, performance of sportive activities, department and sport type, length of time spent for sport, reason for the sportive activity. No significant difference was found for the variable of“having parents alive”. It was found that sport making students were more aggressive for physical aggression, hostility and verbal aggression subgroup than those not making while male students reflected higher scores than females in the same parameters. When considered the reasons for sport, it was found that students performing sportive activities for making income and social activity exhibited more aggressive attitudes. Teaching activities towards fair – play concept can be conducted by considering aggressiveness and violence in learning and sportive activity process.